24. Maja 2023.

Tenzije rastu: Ovo je kineski plan za dominaciju; Evo šta je “Đing-Đin-Đi”

Kina planira da izgradi napredne industrijske klastere u regionu Peking-Tianđin-Hebei fokusirane na proizvode kao što su električna vozila i roboti, dok zemlja nastoji da potvrdi svoju globalnu konkurentnost.

Kako tenzije sa Sjedinjenim Državama rastu, kineski lideri su se obavezali da će izgraditi moderan industrijski sistem i postići tehnološki napredak kako bi osvojili “stratešku inicijativu”.

Industrijski klasteri predstavljaju geografsku koncentraciju međusobno povezanih firmi, dobavljača i institucija u određenoj oblasti, koje imaju potencijal da utiču na konkurenciju povećanjem produktivnosti kompanija u klasterima, podsticanjem inovacija i stimulisanjem novih poslova u specifičnoj oblasti.

Tokom poslednje decenije, Kina je nastojala da integriše privrede gradova Pekinga i Tjenđina i okolne provincije Hebei, poznate kao Đing-Đin-Đi, što bi takođe moglo da smanji jaz u prihodima u regionu i da obuzda zagađenje.

“Suočeni sa novim situacijama, novim zadacima i novim zahtevima, zadatak promovisanja koordinisanog industrijskog razvoja u oblasti Peking-Tianđin-Hebei je još hitniji”, saopštilo je Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija u utorak.

Rečeno je da će se razvoj regiona fokusirati na sektore kao što su integrisana kola i čipovi, oprema za napajanje i biofarmaceutska industrija.

Takođe će biti razvijene industrije novih električnih vozila, biomedicine, energije vodonika, robota, kao i istraživanja o veštačkoj inteligenciji, nauci o životu i vazduhoplovnoj tehnologiji, saopštilo je ministarstvo.

U 2017. godini, predsednik Si Đinping najavio je planove za izgradnju nove oblasti Sjongan kao deo državne kampanje za integraciju privrede regiona Đing-Đin-Đi i ublažavanje zagušenja i zagađenja u kineskoj prestonici.

Ranije ovog meseca, Si je, tokom posete visokog profila Sjonganu – oko 100 km jugozapadno od prestonice – obećao da će preseliti više državnih firmi i drugih institucija iz Pekinga u taj grad.

Peking je već preselio neke od svojih univerziteta, vladinih odeljenja i industrijskih firmi u Sjongan, koji ima zadatak da preuzme neke od “nekapitalnih” funkcija Pekinga.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare