5. Decembra 2023.

Temperature do -70, inje na trepavicama i ledeni baloni: Ovo je najhladniji region na svijetu

Tokom jučerašnjeg dana u gradovima širom Jakutije zabeležene su neverovatno niske temperature, a živa u termometrima se spustila ispod pedesetog podeljka. Osim po ekstremno niskim temperaturama, ovaj region je poznat i po drugim interesantnim činjenicama: narodi Jakutije, primera radi, jedu meso medveda i sirovu ribu, a smatraju i da je ključ za preživljavanje u slojevitom oblačenju i puno čaja.

Ruska republika Jakutija je širom sveta poznata kao jedan od najhladnijih regiona, u kome se temperature tokom zime spuštaju i ispod sedamdesetog podeljka Celzijusove skale. Život stanovnika gradova Jakutska, Ojmjakona, Verhojanska i drugih u tom delu Sibira, pak, ne staje ni kada je napolju ciča zima, a fotografije i video snimci koji pristižu iz tog dela sveta dokazuju da ruski narod može pobediti čak i prirodu.

I ne samo pobediti, već se i poigravati sa njom, praveći balone od sapunice i puštajući ih da se oni zalede na ekstremno niskim temperaturama. Ovaj vid zabave je stanovnicima Jakutije i jedan od omiljenih, a igra ne prestaje čak ni kada se obrazi zacrvene i na trepavicama stvori inje.

Jakutsk – najhladniji grad sa najvećim brojem stanovnika na svetu

Glavni grad ruske republike Jakutija, Jakutsk, je zvanično najhladniji grad sa najvećim brojem stanovnika na svetu, a prosečna godišnja temperatura u njemu jedva da premašuje 40 podeljak ispod nule. Život na takvim temperaturama je, složićete se, veoma izazovan, ali su stanovnici tog grada na ekstremne uslove i polarnu klimu već odavno naviknuti. Turisti, doduše, nisu, pa se dešavalo i da im naočare sa tankim okvirom i staklima puknu na tako niskim temperaturama.

Kako i sami stanovnici navode, ključ za preživljavanje u takvim uslovima je slojevito oblačenje. Topao donji veš, potkošulje, duge čarape ili helanke, pa tek onda pantalone i džemperi – nezaobilazni su deo garderobe. Osim toga, obavezne su i valjenke, topla zimska jakna, kapa ušanka i rukavice, jer u suprotnom hladan vazduh “ulazi u kosti”. Obične famerke na tim temperaturama prosto ničemu ne služe – jednostavno se skamene.

Na trpezi meso medveda, a u samovaru – čaj

Stanovnici Jakutije se hrane veoma specifično, a na njihovoj trpezi se najčešće nalaze lokalni specijaliteti – stroganina, tanko nasečeno sirovo konjsko meso, rečna i morska riba i, verovali ili ne, meso medveda. Za poslednji od specijaliteta se vezuje čak i zanimljiva tradicija: pre jela, Jakuti obavezno ispuštaju zvuk koji podseća na graju gavrana, a uz pomoć ove domišljate tehnike, oni “zavaravaju” sebe da meso zapravo jedu ptice.

Omiljeni napitak svih Jakuta je čaj, budući da ništa na ovom svetu ne može bolje okrepiti u hladnim zimskim danima. Za pripremu čajeva, ovi sibirski narodi koriste razne lokalne trave koje sakupljaju u letnjem periodu. Nakon toplih meseci, kada temperature zađu u minus, Jakuti svoje zalihe lekovitog bilja vade i od njih pripremaju čaj, na tradicionalan način, u samovarima.

Noć sa “Natašom” ili kako se pale automobili kada je napolju -70

Izuzetno niske temperature na severu Rusije iznedrile su mnoga kreativna rešenja, a jedno od njih je i popularna “Nataša”. Ova improvizovana termo “garaža” se pojavila u Burjatiji još 2010. godine, kada su, usled izuzetno niskih temperatura stanovnici osmislili prenosive tople futrole od termo materijala za automobile.

Danas – one su zaštitni znak svakog severnog grada u Rusiji, a nakon što se vozilo parkira, na scenu stupa “Nataša”, koja u kasne sate preuzima odgovornost za automobil svog vlasnika. Oni sa razvijenim preduzetničkim duhom otišli su i korak dalje, pa se sa početkom zimskog perioda mogu pronaći “Nataše” za iznajmljivanje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare