8. Decembra 2023.

Telegraf: Šta Zapad može protiv nove ruske podmornice sa hipersoničnim raketama

Ono što podmornicu čini posebnom su hipersonične rakete, među kojima je i “cirkon”

Rusija je predstavila svoju novu podmornicu na nuklearni pogon naoružanu hipersoničnim raketama dugog dometa.

“Arhangelsk “je peti brod u klasi “Jasen” nuklearnih podmornica sa krstarećim raketama. Podmornica ima deplasman od 13.800 tona pod vodom, što je čini skoro dvostruko većom od američkih podmornica klase “Virdžinija”, piše “Telegraf”.

Sav taj prostor ostavlja mnogo mesta za oružje. Podmornica klase “Jasen” ima 10 torpednih cevi i 32 vertikalna silosa za krstareće rakete. “Virdžinija” ima samo četiri torpedne cevi i 12 vertikalnih raketnih silosa.
Ono što “Jasen” zaista čini posebnim su krstareće rakete koje nosi. Jedna od njih je “cirkon”, jedan od prvih operativnih hipersoničnih projektila na svetu koji može da dostigne brzinu od osam maha.
“Sistemi naoružanja ovih brodova znatno su superiorniji u odnosu na njihove zapadne kolege po nizu svojih karakteristika”, rekao je komandant ruske mornarice admiral Nikolaj Jevmenov prilikom porinuća “Arhangelska” na severu Rusije.
Uprkos pokušajima “Telegrafa” da rusku podmornicu predstavi kao nebitan faktor, nervoza provejava kroz čitav tekst britanskog lista, kao i pokušaji da se umiri javnost podsećanjem na retke slučajeve kada su NATO ili Kijev uspeli da obore neki ruski projektil.
O tome da su nacrti torpednog mehanizma za najnoviju podmornicu na nuklearni pogon britanske Kraljevske mornarice pronađeni su na podu toaleta paba u severnoj Engleskoj nema ni reči. Kao ni o incidentu sa nuklearnom podmornicom “vangard”, na primer.
RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare