28. Septembra 2023.

Talas brutalnih pljački u SAD: Veliki lanci zatvaraju prodavnice

U masovnim nasilnim krađama, radnici prodavnica su pretučeni, a neki ubijeni, što je mnoge prodavnice navelo da angažuju dodatne čuvare.

Zbog talasa nasilnih pljački, glavni američki trgovci upozorili su da je nivo kriminala “bez presedana” doveo do gubitaka od 112 milijardi dolara prošle godine.

Organizovane bande su više puta uhvaćene kamerama kako jurišaju u prodavnice, grabeći pregršt robe sa polica, piše “Tajms”.

Neke od masovnih pljački organizovane su na društvenim mrežama.

Jednu je organizovala Dajdžija Blekvel, koja se na društvenim mrežama zove “mesna kugla”.

Ona je uživo prenosila pljačku prodavnica u centru Filadelfije.

Jedan od pljačkaša je za svojih 650.000 pratilaca na Instagramu i TikToku nakon pljačke objavio: “Recite policiji da će me zaključati večeras ili spaliti, biće to kao u filmu. Nakon toga je uhapšena”.

Prodavnice se zatvaraju

Target, jedan od najvećih američkih trgovaca na malo, objavio je da zatvara prodavnice u velikim gradovima uključujući Njujork, Sijetl, San Francisko i Portland.

“Ne možemo da nastavimo sa radom ovih prodavnica jer krađa i organizovani kriminal ugrožavaju bezbednost našeg tima i gostiju i doprinose neodrživom poslovanju”, navodi Target u saopštenju.

U San Francisku, brojni veliki lanci, kao što su Valgreens, Old Navi, Nordstrom i Vhole Foods, nedavno su zatvorili prodavnice u centru grada.

“Razumem izazove sa kojima se Target suočava u gradovima širom zemlje, i razočaran sam vestima o njegovom zatvaranju u Ouklandu. Moj cilj je da nastavim da radim u partnerstvu sa članovima poslovne zajednice kako bih osigurao njihovu bezbednost i uspeh u našem gradu, “, rekao je gradonačelnik Oklanda Šeng Tao.

Dejvid Džonston, potpredsednik Nacionalne federacije maloprodaje (NRF), rekao je da se najveća preduzeća u zemlji i porodične prodavnice podjednako bore sa talasom kriminala.

“Prodavci vide nezabeležen nivo krađe u prodavnicama u kombinaciji sa raširenim kriminalom, a situacija se pogoršava. Daleko izvan finansijskog uticaja ovih zločina, nasilje i zabrinutost za bezbednost ostaju prioritet za sve trgovce na malo, bez obzira na veličinu ili kategoriju”, rekao je on.

Izveštaj NRF-a, koji je anketirao 177 predstavnika maloprodajnih lanaca koji predstavljaju više od 97.000 prodavnica širom SAD, otkrio je da se trgovci na malo suočavaju sa sve nasilnijim lopovima. Skoro devet od deset je reklo da su kradljivci „malo više ili mnogo agresivniji i nasilniji u odnosu na prošlu godinu”.

Povećanje nasilne krađe za 35 odsto

Kompanije koje posebno prate broj nasilnih krađa u prodavnicama prijavile su prosečno povećanje od 35 procenata.

Kao odgovor, trgovci su povećali bezbednost, smanjili radno vreme i zatvorili prodavnice, saopštio je NRF.

Los Anđeles je bio područje najviše pogođeno organizovanim maloprodajnim kriminalom u zemlji 2022. godine, saopštio je NRF, a slede San Francisko i Okland, takođe u Kaliforniji

Međutim, neki sugerišu da su strahovi od nacionalnog talasa kriminala prenaglašeni.

U januaru je Džejms Keho, koji je u to vreme bio glavni finansijski direktor maloprodajnog giganta Volmarta, rekao da smo “možda previše plakali prošle godine” o problemu krađe u prodavnicama, dodajući da je kompanija verovatno potrošila previše na mere bezbednosti.

Republikanci tvrde da su područja pod kontrolom demokrata legla zločina i da lopovi nisu adekvatno kažnjeni.

Oni optužuju vlasti u Kaliforniji da su previše popustljive po tom pitanju jer se krađe manje od 950 dolara smatraju prekršajem.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare