28. Septembra 2023.

Tajvan pokazao novu podmornicu domaće proizvodnj

Tajvan je predstavio svoju prvu podmornicu, što je veliki korak u višegodišnjem projektu čiji je cilj jačanje odbrane ostrva i odvraćanje kineske mornarice.

Tajvan, za koji Kina tvrdi da je njihova teritorija, učinio je autohtoni podmornički program ključnim delom ambicioznog projekta modernizacije svojih oružanih snaga dok Peking skoro svakodnevno izvodi vojne vežbe da bi potvrdio svoj suverenitet.

Predsednica Cai Ing-ven, koja je pokrenula projekat kada je preuzela dužnost 2016. godine, pokazala je prvu od osam novih podmornica u četvrtak u gradu Kaosjung na jugu zemlje.

“U prošlosti se domaća podmornica smatrala nemogućim zadatkom. Ali danas je pred našim očima podmornica koju su dizajnirali i proizveli građani naše zemlje”, rekla je Cai i dodala da će imati važnu ulogu u jačanju mornarice, sposobnosti “asimetričnog ratovanja”. “Čak i ako postoje rizici i bez obzira na to koliko izazova ima, Tajvan mora preduzeti ovaj korak i dozvoliti nacionalnoj odbrambenoj politici da raste i cveta”, rekla je Cai.

Program se oslanjao na stručnost i tehnologiju iz nekoliko zemalja, što je iskorak za diplomatski izolovani Tajvan.

Tajvan se nada da će do 2027. godine postaviti najmanje dve takve domaće podmornice i možda opremiti kasnije modele projektilima, rekao je šef programa ovog meseca.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare