Tajni dokument Ilona Maska dospio u javnost - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tajni dokument Ilona Maska dospio u javnost

Vrijednost kompanije Tviter manja je od polovine iznosa koji Ilon Mask platio kada ju je kupio pre šest meseci.

Na osnovu memoranduma koji je Ilon Mask poslao zaposlenima u Tviteru, a koji je procurio u javnost, procenjuje se da firma sada vredi oko 20 milijardi dolara, što predstavlja pad sa 44 milijarde dolara koliko je Mask dao za ovu društvenu mrežu, tvrdi Gardijan.

Nagli pad vrednosti kompanije došao je nakon što ju je Mask kupio, zbog čega je nekoliko velikih oglašivača napustilo tu platformu, i nakon što je jedna od najvec´ih investicionih kompanija Fideliti – najvec´i pojedinačni akcionar kompanije, smanjio svoj udeo u vlasništvu za 56 odsto.

Mera vrednosti Tvitera zasnovana je na kupovini stok grantova od strane zaposlenih, koje se ne mogu prodati do određenog vremenskog roka, za razliku od kupovine akcija, a stok grantove stručnjaci najčešc´e opisuju kao način da se zaposleni podstaknu da kupuju deonice kompanije u kojoj rade, kako bi ih prodali za gotovinu nakon što im vrednost poraste, prenosi Gardijan.

Grantovi Tvitera mogu se, uz procenu trec´e strane, prodati tek nakon šest meseci nakon kupovine.
U memorandumu zaposlenima koji je dospeo do javnosti, navodi se da je kompanija oko četiri meseca bila bez novca, nakon čega je došlo do velikih otpuštanja, kada je broj zaposlenih u kompanija pao sa oko 7.500 na oko 2.000.
Navodno, Mask je u memorandumu naveo da „vidi jasan ali težak put do toga da se vrednost kompanije proceni na 250 milijardi dolara“, što implicira da on nastoji da desetostruko povec´a cene akcija.

Danas objavljeno

Poznati prvi rezultati izbora u Turskoj

Vanja A

Zatvorena birališta u Turskoj

Vanja A

Objavljeno koliko je ljudi iz Ukrajine ušlo u Rusiju

Vanja A

Ostavite komentar