2. Juna 2023.

Tajna misija direktora CIA u Kini

Više anonimnih izvora je za “Fajnenšel tajms” potvrdilo da je direktor CIA Vilijam Barns boravio u tajnoj poseti u Kini pre mesec dana, dok je kineski predsednik nedavno upozorio svoje bezbednosne zvaničnike da se spreme za “jake vetrove i burne talase, pa čak i za opasna, olujna mora”

Direktor CIA Vilijam Barns navodno je boravio u tajnoj poseti Kini mesec dana pre nego što će kineski predsednik Si Đinping upozoriti svoje bezbednosne zvaničnike da se spreme za najgore scenarije.

Informaciju da je Barns, kome se često povere delikatne inostrane diplomatske misije, boravio u Kini potvrdilo je za “Fajnenšel tajms” petoro ljudi upoznatih sa situacijom.

Iako je Bela kuća odbila zahtev britanskog lista za komentar, jedan američki zvaničnik je potvrdio da je direktor CIA u toku svog puta imao sastanke sa kineskim obaveštajnim zvaničnicima.

“Prošlog meseca, direktor Barns je otputovao u Peking gde se sastao sa kineskim kolegama i naglasio važnost održavanja otvorenih linija komunikacije u obaveštajnim kanalima”, rekao je američki zvaničnik.

Vesti o Barnsovoj tajnoj misiji dolaze u periodu kada Vašington pokušava da deeskalira situaciju sa Kinom, podseća britanski list.

Podsetimo, Vašington je zatražio susret šefova odbrane SAD i Kine, Lojda Ostina i Lija Šangfua tokom azijskog “Šangri la dijalog” bezbednosnog foruma, a što je Peking odbio, ukazavši da se Šangfu i dalje nalazi pod sankcijama koje su mu SAD nametnule zbog nadgledanja kupovine ruskog oružja 2018. godine.

Kako napominje “Fajnenšel tajms”, Barnsovo tajno putovanje odigralo se u isto vreme kada se američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan sastao sa kineskim vrhovnim diplomatom Vang Jiem u Beču, dodavši da Bela kuća ni taj sastanak nije obelodanila do njegovog završetka.

Predsednik SAD Džozef Bajden je u nekoliko navrata tražio od direktora CIA da sprovodi delikatne misije, kako “kod kuće”, tako i u inostranstvu. Britanski list podseća da je Barns otputovao u Moskvu četiri meseca pre početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini, a kako tvrde izvori za “Fajnenšel tajms”, direktor CIA je takođe prošle godine išao na Kapitol Hil u pokušaju da ubedi tadašnju predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi da ne putuje na Tajvan.

Iako je sadržaj Barnsovih razgovora sa kineskim obaveštajcima nepoznat, upadljivo je to da je kineski predsednik Si Đinping domaćim bezbednosnim zvaničnicima nedavno poručio da razmotre “najgore” scenarije i pripreme se za “olujno more”.

“Moramo da razmišljamo o najgorem scenariju i pripremimo se za jake vetrove i burne talase, pa čak i za opasna, olujna mora”, dodao je kineski predsednik.

Odnosi SAD i Kine pogoršali su se usred odluke Vašingtona da oštro ograniči izvoz tehnologije za poluprovodnike, podršku Bajdenove administracije Tajvanu, a koja je uključivala i obostrane posete visokih zvaničnika, kao i prelaska onoga što su američki zvaničnici opisali kao kineski špijuski balon, a što je Peking demantovao, na teritoriju SAD.

RTbalkan.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare