6. Jula 2023.

Tajna Berluskonijevog testamenta: Šta će biti sa 24.000 umjetničkih slika u hangaru?

U sredu je pred dva advokata otvoren testament Silvija Berluskonija i u svakom momentu se očekuje vest o njegovom sadržaju.

U sredu je pred dva advokata otvoren testament Silvija Berluskonija i u svakom momentu se očekuje vest o njegovom sadržaju. Šta će biti s 24.000 umetničkih slika koje se nalaze u jednom hangaru nedaleko od Berluskonijeve vile u mestu Arkore u Lombardiji?

Silvio Berluskoni, koji je nedavno preminuo u 86. godini, posedovao je bogatu kolekciju umetničkih dela, čak 24.000.

Ova umetnička dela se nalaze u jednom hangaru nekoliko kilometara od njegove vile u mestu Arkore u Lombardiji, koja mu je bila i zvanična rezidencija.

Tajna broja 24.000 – „kavaljer“ je sakupljao „prosečna dela“?

Vitorio Sgarbi, podsekretar za kulturu ali i Berluskonijev veliki prijatelj, predložio je „kavaljeru“ da sva umetnička dela smesti u jedan veliki hangar ne bi li jednog dana postao muzej „otvoren za sve one koji se ne razumeju mnogo u umetnost“.

Svoje reči Sgarbi, poznat po britkom jeziku, pojašnjava: „Za mene bi bilo mnogo bolje da je imao 2.400 odličnih slika nego 24.000 ovakvih… ali znamo da onome ko kupuje umetnička dela često nije važan kvalitet već sama ideja da poseduje umetničko delo.“

„Njegova ljubav prema umetnosti je bila na drugom mestu, na prvom je bila ljubav prema ženama. Pošto nije mogao da ima 24.000 žena, imao je 24.000 poljubaca (prema pesmi “24.000 baci” od Adrijana Čelentana) tj. slika.“

Samo Ticijan vredi pet miliona evra

Pored „prosečnih“ slika, Sgarbi je pomenuo i neka remek-dela poput Ticijana – “Portret Ipolito dei Mediči” iz 1553. godine – koje je u Berluskonijeve ruke došlo iz Muzeja u Klivlendu i procenjeno je na pet miliona evra. Zatim delo Pjetra Anigonija, prikazuje Markezu Kazati Stampa koju je ubio ljubomorni muž 1970. godine. Takođe delo jednog slikara koji je bio blizak Leonardu.

Sam Sgarbi je izjavio da bi bilo lepo da se otvori muzej ovih slika, ali da italijansko ministarstvo kulture, budući da se radi o privatnoj kolekciji, ne može da donese takvu odluku.

Sve na kraju zavisi od Berluskonijeve porodice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare