24. Maja 2023.

Tajfun stigao do ostrva Guam, stanovništvo u skloništima

Američka vojska je poslala brodove, a predsjednik SAD Džozef Bajden je proglasio vanredno stanje, dok je svako ko ne živi u kući od čvrstog materijala pozvan da potraži bezbjedno sklonište pred dolazak tajfuna, za koji se predviđa da će stići kao oluja kategorije četiri sa udarima vetra od oko 225 km/h,  ali i da bi možda mogao da ojača do kategorije pet, koja je najsnažnija, prenosi AP.

 Posljednji put oluja kategorije pet direktno je pogodila Guam 1962.

Mnoga naselja na ostrvu od 549 kvadratnih kilometara ostale su bez struje do popodneva, a neke na jugu i bez vodosnabdjevanja.

Uoči oluje, guverner Guama Lu Leon Gerero naredio je stanovnicima priobalnih, nižih i poplavama podložnih područja sa preko 150.000 stanovnika da se evakuišu na više nadmorske visine.

Guam je strateški važno središte za američke snage na Pacifiku, a Ministarstvo odbrane kontroliše oko trećine ostrva.

Komanda američke vojske odobrila je evakuaciju osoblja u skloništa, za oblasti za koje se očekuje da će biti pogođene, a sva plovila su premeštena sa kopna kao standardna mjera predostrožnosti.

Prema Pentagonu, oko 6.800 američkih vojnika raspoređeno je na Guam.

U saopštenju meteorološke službe se  navodi da bi oluja mogla da pogodi danas južni dio Guama, koji se nalazi zapadno od međunarodne datumske linije i koji je dan ispred kopnenog dijela SAD i Havaja.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare