3. Septembra 2023.

Tajfun pogodio Tajvan, evakuisano 3.000 ljudi

Gotovo 3.000 ljudi evakuisano je na Tajvanu pred dolazak tajfuna “Hajkuj” koji je donio obilne padavine i snažne vjetrove u južni i istočni dio ostrva, javio je dnevni list “Tajpej tajms”.

List navodi da se očekuje da se tajfun kasnije pomjeri ka Fudžijanu na jugoistoku Kine. Vlasti su otkazale nastavu u školama i proglasile slobodan dan za radnike u nekoliko okruga i gradova na istoku i jugu Tajvana.

“Hajkuj”, prvi tajfun koji je prošao direktno iznad Tajvana u posljednje četiri godine, prati snažan vjetar brzine 154 kilometra na čas, sa udarima koji dosežu i 190 kilometara na čas.

Mediji su prenijeli da je vjetar čupao stabla iz korijena, a zbog tajfuna je otkazano više od 200 domaćih letova, dok su prodavnice u većem istočnom i južnom dijelu ostrva zatvorene.

Agencija “Tropikal storm risk” upozorila je ranije da se očekuje da će tajfun biti prve ili druge kategorije kada se obruši na Tajvan.

Tajfun “Saola” juče je oslabio nakon što je drugi put prošao kroz Jangđiang, u pokrajini Guangdong na jugu Kine, noseći snažan vjetar i pljuskove. Stručnjaci su upozorili na potencijalne sekundarne katastrofe izazvane obilnim padavinama, kao što su poplave i padanje predmeta sa visine.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare