29. Juna 2023.

SZO: Vještački zaslađivač koji se koristi u dijetetskim pićima potencijalno kancerogen

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) će sledećeg meseca proglasiti jedan od najrasprostranjenijih veštačkih zaslađivača na svetu, aspartam, potencijalno kancerogenim sastojkom mnogih popularnih dijetetskih sokova (pogotovo gaziranih), žvakaćih guma i ostalih dijetetskih proizvoda, prenosi “Telegraf (The Telegraph)”. Međutim, postoje sumnje da će ovakve tvrdnje obmanuti potrošače i da je neophodno objaviti verodostojne nalaze.

SZO: Veštački zaslađivač koji se koristi u dijetetskim pićima potencijalno kancerogen
Postoje brojne studije koje navode potencijalne rizike korišćenja veštačkih zaslađivača.

Odluka je doneta nakon analize zaslađivača koju je sprovela Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), telo za proučavanja kancera unutar SZO. Sredinom jula će svi nalazi, kao i konačno obaveštenje o potencijalnom regulisanju upotrebe ovog zaslađivača, biti objavljeni.

Na isti dan će odbor za aditive Svetske zdravstvene organizacije objaviti posebne analize aspartama. Za sada nisu poznati detalji nalaza, ali prema portparolu IARC-a, izveštaji su “kompatibilni” i zaključci predstavljaju “prvi korak u razumevanju kancerogenosti” ovog aditiva, nakon što je analizirano preko hiljadu studija.

Međutim, prethodni zaključci ovog tela, za različite druge sastojke su izazvali zabrinutost među potrošačima, što je dovodilo do tužbi i vršenje pritiska na proizvođače da preispituju svoje recepte, kao i da potencijalno opasne sastojke menjaju alternativama. Zbog toga su se javile brojne kritike na slične odluke i procene IARC-a iz prošlosti, a sada postoje sumnje da nove tvrdnje mogu biti zbunjujuće.

Svetska zdravstvena organizacija: Ne koristite veštačke zaslađivače ako pokušavate da smršate

Svetska zdravstvena organizacija: Ne koristite veštačke zaslađivače ako pokušavate da smršate

“Ljubazno molimo oba tela da koordiniraju napore u preispitivanju aspartama, kako bi se izbegla bilo kakva zabuna ili zabrinutost u javnosti,” napisala je Nozomi Tomita, zvaničnik japanskog Ministarstva zdravlja u pismu za zamenika direktora SZO, Žužani Jakab. U pismu se ističe važnost objavljivanja oba nalaza istog dana.

“IARC nije autoritet za bezbednost hrane i njihov pregled aspartama nije naučno sveobuhvatan i uglavnom je zasnovan na široko diskreditovanim istraživanjima,” izjavila je za javnost Frensis Hant Vud, generalni sekretar Međunarodnog udruženja proizvođača zaslađivača. Udruženje je dodalo da oseća “ozbiljnu zabrinutost u vezi sa procenom IARC-a, koji bi mogao da obmane potrošače.”

Aspartam se već godinama proučava. Jedna opservaciona studija u Francuskoj je prošle godine pokazala da na sto hiljada odraslih osoba, ljudi koji konzumiraju veće količine veštačkih zaslađivača (uključujući i aspartam) imaju veći rizik da dobiju rak. Pored toga, jedna italijanska studija početkom 2000-tih godina je povezala da su pojedini oblici raka kod miševa i pacova bili povezani sa aspartamom. Ipak, ni jedna studija nije poslužila kao čvrst dokaz protiv korišćenja ovog zaslađivača.

Zbog toga su regulatori odobrili aspartman za globalnu upotrebu, nakon što su pregledali sve dostupne dokaze. Sastojak se koristi već decenijama.

Izvori blisk IARC-u su izjavili da navođenje aspartama kao potencijalno kancerogenog sastojka ima za cilj da podstakne detaljnija istraživanja, što bi pomoglo agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu čvrste zaključke. Ipak, pretpostavlja se da će saopštenje sledećeg meseca sigurno dovesti do zablude, kao i do novih sumnji o kredibilitetu IARC-a.

RTmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare