23. Novembra 2023.

SZO u panici: Nova bolest širi se zemljom odakle je došao koronavirus

SZO izrazila je zabrinutost zbog porasta broja obolelih od respiratornih bolesti u Kini i apelovala na stanovništvo da “preduzme zaštitne mere”.

“SZO je poslala zvaničan zahtev Kini za detaljne informacije o porastu obolelih od respiratornih bolesti i mestima pojave upale pluća kod dece”, navodi se u saopštenju organizacije objavljenom sinoć na društvenoj mreži X.

SZO preporučuje da se “preduzmu koraci za smanjenje rizika od respiratornih bolesti”.

Nezavisni kineski mediji javili su da su navodno dečije bolnice u delovima zemlje pune bolesne dece. Kineske vlasti su pripisale nagli porast oboljenja sličnih gripu ukidanju mera protiv korone, preneo je BBC.

Na severu Kine prijavljeno je od oktobra povećanje obolevanja sa simptomima sličnim gripu u poređenju sa istim periodom u protekle tri godine.

Kineski zvaničnici saopštili su prošle sedmice da je došlo do porasta broja respiratornih bolesti širom zemlje – posebno gripa, korone, pneumonije uzrokovane mikoplazmom, što je uobičajena bakterijska infekcija koja pogađa decu nižeg uzrasta, kao i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV).

Podsetimo, i koronavirus koji je izazvao pandemiju širom sveta, bar zvanično, potekao je iz Kine, odnosno s pijace u Vuhanu. I pored zvaničnih tvrdnji da je kovid-19 nastao izbijanjem zaraze na toj pijaci, postoje i brojni argumenti da je virus “pobegao” iz tamošnje biloške laboratorije.

Uprkos projnim pozivima SZO, Kina nikada nije dostavila potpun izveštaj o poreklu koronavirusa koji je tokom pandemije odneo na hiljade i hiljade života.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare