20. Februara 2023.

SZO: U Evropi neophodna hitna i ciljana vakcinacija protiv morbila

Nakon perioda registrovanog vrlo malog broja slučajeva morbila u Evropi u 2021. godini, broj slučajeva raste od početka 2022. Stalni padovi u stopama imunizacije i propuštene doze vakcinacija zbog pandemije kovida 19 ostavili su mnoge ljude, među njima i povećani broj djece, osjetljive na ovu potencijalno smrtonosnu bolest.

Nakon velikih epidemija morbila 2018. i 2019. godine, s gotovo 200.000 prijavljenih slučajeva, broj prijavljenih u evropskoj oblasti pao je 2020. godine na nešto više od 12.000. Tokom 2021. godine prijavljeno je samo 159 slučajeva morbila u 22 zemlje, međutim, taj broj se povećao u 2022. godini sa 904 prijavljena slučaja do danas u 27 zemalja.

Sve zemlje Evrope suočene su sa izazovima u održavanju stepena imunizacije na nivou koji je to bio prije pandemije, kroz rutinsku imunizaciju koja sadrži vakcine protiv morbila, te drugih vakcina u svojim nacionalnim kalendarima imunizacija.

Stopa imunizacije se takođe uveliko razlikuje između zemalja ali i unutar njih. Neke države su iskoristile periode između talasa pandemije kovida 19 uspjevši nadoknaditi zaostatke i održati poželjne nivoe pokrivenosti. U drugima je rutinska imunizacija prekinuta ili odgođena na duži period među značajnim brojem stanovništva.

Ovo je uticalo i na aktivnosti dopunske imunizacije koje su bile planirane u nekoliko zemalja u Evropi prije pandemije.

“Svi imaju pravo na nevjerovatnu zaštitu koju vakcine osiguravaju”, rekao je direktor Odjeljenja za zdravstvene programe u zemljama pri SZO Evropa Nino Berdzuli i dodao da zaštitu najčešće ne dobijaju oni kojima je najpotrebnija.

U saopštenju se navodi da će se održavanje najmanje 95 odsto rutinske pokrivenosti sa dvije doze vakcina protiv morbila prekinuti prenos virusa i spriječiti ponovno izbijanje velikih epidemija.

Ključno je povećati svijest zdravstvenih radnika i javnosti o rizicima bolesti.

Osim toga, SZO poziva zemlje da osiguraju da nadzor nad pojavom morbila bude dovoljno čvrst kako bi detektovao i istražio sumnjive slučajeve bez odlaganja.

Morbili su bolest koja se može spriječiti vakcinisanjem, a cilj je njihova eliminacija u većini regija Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući evropsku oblast.

Prenos vrlo zaraznog respiratornog virusa koji uzrokuje bolest smanjen je širom svijeta zbog mjera odgovora na kovid 19, uključujući fizičko distanciranje, korištenje maski i ograničenja uvedenih na međunarodna putovanja.

Međutim, bolest nije nestala, a rizik od velikih epidemija samo se povećao. U 2021. godini, rekordno visok broj od gotovo 40 miliona djece propustilo je primiti dozu vakcine protiv morbila, od čega je 25 miliona djece propustilo svoju prvu dozu, a dodatnih 14,7 miliona drugu dozu.

Ovaj pad stopa imunizacije značajan je korak nazad u globalnom naporima postizanja i održavanja nulte stope slučajeva morbila, ostavljajući time milione djece osjetljivima na zarazu.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare