SZO produžila međunarodnu vanrednu situaciju zbog kovida 19 za još tri meseca - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SZO produžila međunarodnu vanrednu situaciju zbog kovida 19 za još tri meseca

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je produžila status vanredne situacije od međunarodnog značaja za javno zdravlje zbog kovida 19, koja je na snazi od januara 2020. godine, za još tri meseca.

“Generalni direktor SZO je uvažio preporuke Komiteta u vezi sa tekućom pandemijom koronavirusa i zaključuje da virus i dalje predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja,” navodi se u saopštenju SZO izdatom posle sastanka Međunarodnog komiteta za hitne slučajeve u skladu sa zdravstvenim propisima.

Eksperti SZO ocenjuju da je “pandemija kovida 19 verovatno na prelaznoj tački”.

Sekretarijat SZO je izrazio zabrinutost zbog nastavka evolucije virusa u kontekstu nekontrolisane cirkulacije SARS-kov-2 i slabijeg izveštavanja država članica o podacima u vezi sa oboljevanjem, mortalitetom i hospitalizacijom i ponovio važnost blagovremene razmene podataka, radi usmeravanja tekućeg odgovora na pandemiju.

Komitet je saopštio da se pandemija kovida 19 verovatno približava tački preokreta.

“Postizanje viših nivoa imuniteta stanovništva na globalnom nivou, bilo putem infekcije ili vakcinacije, može ograničiti uticaj SARS-kov-2 na morbiditet i smrtnost”, navodi se u saopštenju i dodaje da nema sumnje da će ovaj virus ostati trajni patogen kod ljudi i životinja u doglednoj budućnosti.

Iako je “eliminisanje ovog virusa veoma malo verovatno, ublažavanje njegovog razornog uticaja na morbiditet i smrtnost je dostižno i trebalo bi da i dalje bude prioritetni cilj”, saopštila je SZO.

Komitet SZO je preporučio razvijanje “alternativnih mehanizama” za nastavak borbe protiv kovida, nakon što se vanredna situacija ukine.

Danas objavljeno

Izvučen kroz granje: Objavljen potresan snimak spasavanja bebe iz Morače VIDEO

Vanja A

Uklonjena ograda: Završena pješačka platforma kod Gradske uprave

Vanja A

Izvještaj Stejt Departmenta o BiH: Problemi s nezavisnošću pravosuđa, korupcija u vlasti

Vanja A

Ostavite komentar