13. Februara 2024.

Svjetski savjet za zlato: Rusija pretekla Saudijsku Arabiju po deviznim rezervama

Rusija je akumulirala 442,5 milijardi dolara u deviznom fondu do kraja 2023. godine, pretekavši Saudijsku Arabiju, čiji su ulozi pali na najniži nivo od 2009. na 439 milijardi dolara

Rusija je izbila na šesto mesto u svetu po deviznim rezervama, prema poslednjim  proračunima Svetskog saveta za zlato. Do kraja 2023. godine akumulirala je 442,5 milijardi dolara u deviznom fondu, pretekavši Saudijsku Arabiju, čiji su ulozi pali na najniži nivo od 2009. na 439 milijardi dolara.

Prvih pet na rang listi su Kina (3,3 biliona dolara), Japan (1,2 biliona dolara), Švajcarska (755,9 milijardi dolara), Indija (574,8 milijardi dolara) i Tajvan (564 milijarde dolara).

U pogledu ukupnih međunarodnih rezervi, koje uključuju monetarno zlato, Rusija je takođe na šestom mestu sa zalihama vrednim 598,4 milijarde dolara od 1. januara. Prema podacima Centralne banke Rusije, vrednost njenih zaliha porasla je za oko 16 milijardi dolara tokom prošle godine, uglavnom zbog viših cena zlata.

Međutim, analitičari napominju da će pozicija zemlje na globalnoj rang listi verovatno dodatno rasti ako cene nafte i gasa porastu, s obzirom na to da bi deo većih prihoda od izvoza činio rezerve, smatraju stručnjaci koje citira “Izvestija”.

Otprilike polovina ruskih deviznih rezervi je zamrznuta u inostranstvu zbog zapadnih sankcija Moskvi uvedenih kao odgovor na sukob u Ukrajini. EU i SAD smišljaju načine da ih zaplene kako bi finansirale pakete pomoći Kijevu. Ambasadori EU su se nedavno složili da zaplene profit ostvaren od zamrznute ruske imovine koju drži belgijski centralni registar hartija od vrednosti “Euroklir”. 

Moskva je više puta osuđivala sve akcije usmerene na njenu imovinu koja se drži u inostranstvu, upoređujući svaki takav potez sa krađom i upozoravajući da će uslediti odgovor.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare