13. Februara 2023.

Svjetski dan radija – 13. februar

Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama. Svetski dan radija je Unesko utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.

Radio ostaje najdostpuniji medij. On može da se sluša u najudaljenijim uglovima planete, a uz pomoć radija ljudi koji ne umeju da čitaju i pišu mogu da dobiju pristup informacijama. Radio igra važnu ulogu veze u vanrednim situacijama: prilikom upozoravanja na prirodne katastrofe i za vreme spasilačkih operacija. Za UNESKO, Svetski dan radija je svojevrsno priznanje one koristi koju radio donosi čovečanstvu već više od sto godina.

Kada govorimo o ovom području, najstariji radio je Radio Beograd koji je sa emitovanjem krenuo 1. oktobra 1924. godine. To ga čini jednim od najstarijih evropskih elektronskih medija. Radio Pariz počeo je sa radom samo šest meseci ranije, a istog dana kada i Radio Beograd prvi put se oglasio i Radio Beč.

Kao zvanični pronlazač radija se vodi srpsko-američki naučnik Nikola Tesla. On je prvi razvio i objasnio način za proizvodnju radio frekvencija, princip usaglašenih rezonatnih kola u predajnoj i prijemnoj anteni i javno predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine. Za ovaj svoj pronalazak je 1897. godine dobio patent za uređaj opisan kao „bežični prenos podataka“.

Danas se radio kao medij nalazi pred mnogo izazova uslovljenih, pre svega, drugačijim načinom života i pojavom drugih medija, a tu se pre svega misli na internet, koji menjaju ljudske navike.

S tim u vezi, dobili smo i internet radio stanice koje ne predstavljaju radio u tradicionalnom smislu, jer se mogu slušati isključivo tamo gde ima interneta.

S druge strane, većina radio stanica koji program emituju na tradicionalan način, uz pomoć radio talasa, takođe program emituju na internetu čime njihov radio briše sve državne i druge granice među ljudima.

Iako radio više nema tu popularnost kao što ju je imao na svom početku, a naročito u razvijenijim zemljama gde internet i televizija odnose prevagu, radio je daleko od svog kraja. Prema nekim istraživanjima od pre nekoliko godina, radio sluša 95 procenata stanovnika Zemlje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare