4. Septembra 2023.

Svjetska potraga za izgubljenom gitarom “Bitlsa”

Svjetska potraga za jednim od najčuvenijih instrumenata – originalnom Hofner bas gitarom Pola Makartnija pokrenuta je u okviru projekta “Izgubljeni bas”, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Projekat “Izgubljeni bas” traži informacije o, kako je opisuju, “najvažnijoj gitari u istoriji”. Makartni je instrument kupio za 38 dolara u njemačkom gradu Hamburgu 1961. godine, ali je poslije osam godina gitara nestala.

Korišćena je u stvaranju muzike Bitlsa tih godina, kao što su hitovi “Love Me Do” i “She Loves You”. Projekat pronalaženja gitare pokrenula je kompanija Hofner, a njom rukovodi Nik Vas koji je udružio snage sa dva novinara u pokušaju da reši “najveću misteriju u istoriji rokenrola”.

Vas je tijesno sarađivao sa Makartnijem, a o nestaloj gitari je napisao i knjigu. Vas je za BBC rekao da ga je poznati član grupe „Bitls“ pitao za gitaru tokom nedavnog razgovora – i tako je potraga počela.

– Nije jasno šta se desilo sa instrumentom, koji je najvjerovatnije sklonjen kada su „Bitlsi“ završili snimanje albuma „Get Back“ 1969. godine, rekao je Vas.

– Nije poznato gdje je smještena, ko je sve bio tamo. Većina ljudi će je se sjetiti… To je gitara koja je stvorila „Bitlse” – dodao je.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare