17. Augusta 2023.

Svinjski bubreg normalno funkcionisao više od mjesec dana u ljudskom tijelu

Bubreg genetski modifikovane svinje, koji su američki hirurzi presadili u tijelo čoveka u stanju moždane smrti, funkcionisao je normalno više od mjesec dana.

Tim hirurga iz Njujorka nada se da je to ključni korak ka transplantaciji u živog čoveka jer je bubreg najduže do sada funkcionisao u ljudskom telu, prenosi AP.

“Da li će ovaj organ zaista raditi kao ljudski? Za sada izgleda da da”, rekao je za američku agenciju Robert Montgomeri, direktor Instituta za transplantaciju “NYU Langone” u kom je rađen eksperiment.

Bubreg genetski modifikovane svinje presađen je 14. jula i odmah je počeo da proizvodi urin.

Telo za eksperiment donirala je porodica preminulog Morisa Milera, rekavši da su motivisani mogućnošću da će svinjski bubrezi jednog dana moći da ublaže veliku nestašicu organa potrebnih za transplantaciju.

Pokušaji presađivanja organa životinja ljudima, ili ksenotransplantacija (presađivanje organa i tkiva sa životinja), propadali su decenijama jer je imunološki sistemi ljudi napadao strano tkivo. Sada istraživači koriste genetski modifikovane svinje kako bi njihovi organi bolje odgovarali ljudskim telima.
Prošle godine, uz posebnu dozvolu, hirurzi Univerziteta Merilend su presadili srce svinje sa korigovanim genomom umirućem čoveku koji nije imao drugih opcija.

Proživeo je još dva meseca pre nego što je organ prestao da radi. Razlozi za prestanak rad srca još uvek nisu potpuno razumljivi, ali je ovo pružilo pouke za buduće pokušaje.

Sledeći korak koji razmatra Američka agencija za hranu i lekove je da li će dozvoliti neka mala, ali rigorozna ispitivanja presađivanja srca ili bubrega svinja pacijentima volonterima.

Foto:© freepik/stefamerpik

RTmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare