25. Jula 2023.

Svi znate ovog glumca, a nemate pojma da je on otac Vuka Kostića

Pamtimo ga po kultnoj sceni iz “Srećnih ljudi”

Vuk Kostić je poznati srpski glumac koji iza sebe ima zavidnu karijeru, ali malo njih zna da potiče iz glumačke porodice i da je ljubav prema sedmoj umetnosti nasledio od oca.

Njegov otac, Mihajlo Kostić Pljaka je takođe glumac, a Vukov deda, Nestor Kostić Nega je bio jedan od osnivača i glumaca prvog pozorišta u Prokuplju i to prije Drugog svjetskog rata.

Pljaka je filmsku karijeru počeo 1957. godine u filmu “Subotom uveče”. Posljednju ulogu odigrao je kao Milutin Nedić u seriji “Đeneral Milan Nedić”.

Mnogi ga pamte kao Pavla iz “Povratka otpisanih”, šefa obezbjeđenja u “Sivom domu”… ali malo ko priča o njegovoj ulozi veterinara u kafileriji gdje su dolazili Vukašin Golubović i Neca u potrazi za izgubljenim Simom u “Srećnim ljudima”.

Čitavu bivšu Jugoslaviju rasplakala je vijest o njegovoj smrti. On je 9. marta 2001. godine izgubio borbu sa opakom bolešću – leukemijom. Osim Vuka, iza njega je ostala supruga Gordana i sin Nestor.

– Brat i ja smo pored Pljake zavoleli sport i lov. Niko nije mogao da me smiri, pa me je otac odveo kod Mike Aleksića u školu glume kako bi se negde svrteo na jednom mestu i čuo nešto pametno.

Zainteresovalo me sve to, gluma, knjige… Dosta vremena sam provodio među očevim prijateljima glumcima, naročito sa Draganom Nikolićem, ali svi su mislili da ću postati neki sportista – rekao je Vuk jednom prilikom.

Koliko je bio značajan njegov dopironos umjetnosti dokaz su dvije ulice u Beogradu: Pljakina ulica (Zemun) i Ulica Mihajla Pljake Kostića (Zvezdara), prenosi Kurir.rs

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare