Mažemo ga na hleb, jedemo kao prilog uz meso, pravimo od njega slane rolate i torte, i definitivno nema jela u koji ne bi mogao da se doda. Osim popularnih domaćih salata koje se u našoj zemlji pripremaju a koje su, kako je gastroenterolog dr Vojislav Perišić istakao, najzdravija zimska hrana, ova zimnica je prava mala riznica zdravlja u tegli.
“Sprski kavijar”, kako ga često zovu, ima i brojne zdravstvene blagodeti, a o kojima se obično malo prIča jer se najčešće vezuje uz jaku zimsku hranu, pa ga mnogi smatraju visokokaloričnim gurmanlukom.
Istina je da se ovo jelo u originalu sprema samo od pečenih paprika, uz dodatak ulja i začina. Neke domaćice dodaju i plavi patlidžan. U zavisnosti od vrste paprika i dodataka, može biti blag ili ljut. Iskusne domaćice kažu da je ova priprema nešto zahtevnija, ali da se isplati.
Kako se “pravi” ajvar priprema samo od povrća i ulja, zapravo je niskokaloričan. Sadrži proteine, ugljene hidrate i masti. Otprilike 100 grama ove namirnice ima između 80 i 130 kalorija. Najbolje je kombinovati ga uz neki proteinski obrok, kao što je meso – pileće, ćureće, juneće, ili pak uz tunjevinu.
Kako su paprike prava riznica vitamina C, tako se ovaj nutrijent obilato nalazi u ajvaru. Koliko je ovaj vitamin značaja za imunitet, a posebno u zimskom periodu kada “haraju” virusi, svima je poznato. Sadrži i vitamin A, kao i B2 i folnu kiselinu. Bogat je i vlaknima koji pospešuju varenje i podstiču metabolizam, što ga čak čini jako dobrom namirnicom za oslobađanje od suvišnih kilograma. Naravno, pod uslovom da se ne preteruje u količini.
Izvor: B92