2. Juna 2023.

Svemirska letjelica JUICE je uspješno rasklopljena i spremna za istraživanje Jupitera

Evropska svemirska agencija (ESA) nedavno je lansirala svemirsku letelicu Juice (Jupiter Icy Moons Explorer), koja je sada potpuno rasklopljena i spremna za svoju misiju istraživanja ledenih meseca Jupitera. Od svog lansiranja u aprilu, letelica je prošla kroz izuzetno složen proces rasklapanja kako bi preuzela svoju konačnu formu za putovanje prema Jupiteru, javlja Digital Trends.

Za svemirske letelice velikih dimenzija, kao što je JUICE, neophodno je da budu kompaktno spakovane tokom lansiranja kako bi se uklopile u vrh svog lansirnog vozila – u ovom slučaju, rakete Ariane 5. Nakon što se letelica odvoji od rakete, ona započinje proces rasklapanja, lebdeći u neograničenim prostranstvima svemira, proces kroz koji je nedavno prošao i svemirski teleskop James Webb.

U prvom delu ovog procesa, glavni fokus su solarni paneli, koji, u slučaju JUICE letelice, se rasklapaju na neverovatnih 27 metara u prečniku. Ovi paneli obezbeđuju neophodnu energiju za putovanje i buduće naučne misije. Nakon toga, sledi rasklapanje komunikacione antene, gde se u jednom trenutku pojavio neočekivani problem. Dok su naučnici na Zemlji pokušavali da rasklope antenu RIME, dugu 16 metara, ona se zaglavila i nije mogla da se rasklopi. Međutim, posle serije različitih pokušaja, problem je na kraju rešen uz pomoć ugrađenih mehanizama koji su “protresli” letelicu kako bi oslobodili zaglavljeni šraf koji je stvarao problem.

Juice instrumenti

Nakon što su svi problemi prevaziđeni, i ostale komponente su uspešno rasklopljene. Prošle nedelje, ESA je objavila da je JUICE letelica potpuno rasklopljena, baš kako je i planirano. Sada kada je letelica pravilno konfigurisana, naučni tim je spreman da započne testiranje instrumenata, dok se letelica priprema za svoj prelet Jupitera planiran za sledeću godinu.

Istraživanje najintrigantnijih meseca Jupitera

Sa masom od 6 tona, Jupiter Ice Moons Explorer – JUICE, je najveća misija ka dubokom svemiru koju je lansirala Evropska svemirska agencija i jedna je od najvećih misija bilo koje nacije ka spoljnim planetama.

Evropska svemirska agencija ranije je obavljala velike naučne misije, uključujući hrabro sletanje svemirske letelice Rosetta na kometu 2014. godine, što je privuklo pažnju širom sveta. Evropa je takođe izgradila Huygens letelicu koja je letela na NASA svemirskom brodu Cassini do Saturna, a zatim sleteo na mesec Titan.

Benchmark.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare