14. Decembra 2024.

Švedski trik za prženi kupus

U prevodu sa švedskog brunkal označava smeđi kupus, po boji toga povrća nakon produžene termičke obrade.

Iako se može jesti tokom cijele godine, brunkal se uglavnom poslužuje za Božić u Švedskoj. Riječ je o prženom kupusu koji se najčešće servira uz meso ili povrtne alternative, a koji je popularan i u ostatku Skandinavije.

U prevodu sa švedskog brunkål označava smeđi kupus, po boji toga povrća nakon prožene termičke obrade. Šveđani, naime, kupus dinstaju i po nekoliko sati u maslacu, pilećem temeljcu i začinima kako bi postigli maksimalnu slasnost.

Umjesto maslaca poslužiće se možete i svinjskom mašću. Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, maslac ili mast možete zamijeniti uljem, a pileći temeljac povrtnim.

Postoji razne verzije recepta, začina koji se stavljaju u njega, ali i načina pripreme. Neki ga pripremaju i po tri sata u rerni na nižim temperaturama, a drugi će ga napraviti na šporetu u dva sata.

 Sastojci

1 kg svježeg kupusa

250 ml pilećeg temeljca

60 g maslaca

60 ml meda

2 lovorova lista

1 kašika vinskog octa

1 čajna kašika pimenta

1 čajna kašika bijelog papra

Priprema

Kupus očistite, odstranite mu korijen, a listove narežite na manje komade. U velikom loncu rastopite maslac, pa na njemu dinstajte nasjeckani kupus oko pet minuta uz često miješanje. U lonac dodajte i ostale sastojke: pileći temeljac, med, lovorov list, ocat, piment i papar.

Poklopite lonac i dinstajte kupus na laganoj temperaturi oko 60 minuta.

Dignite poklopac i nastavite pirjati kupus na laganoj temperaturi još oko sat vremena, dok se kupus ne karamelizuje, a višak tečnosti ne ispari.

Ovako spremljen kupus poslužite s mesom i pireom od krompira.

(Punklufer.hr)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare