U prevodu sa švedskog brunkal označava smeđi kupus, po boji toga povrća nakon produžene termičke obrade.
Iako se može jesti tokom cijele godine, brunkal se uglavnom poslužuje za Božić u Švedskoj. Riječ je o prženom kupusu koji se najčešće servira uz meso ili povrtne alternative, a koji je popularan i u ostatku Skandinavije.
U prevodu sa švedskog brunkål označava smeđi kupus, po boji toga povrća nakon prožene termičke obrade. Šveđani, naime, kupus dinstaju i po nekoliko sati u maslacu, pilećem temeljcu i začinima kako bi postigli maksimalnu slasnost.
Umjesto maslaca poslužiće se možete i svinjskom mašću. Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, maslac ili mast možete zamijeniti uljem, a pileći temeljac povrtnim.
Postoji razne verzije recepta, začina koji se stavljaju u njega, ali i načina pripreme. Neki ga pripremaju i po tri sata u rerni na nižim temperaturama, a drugi će ga napraviti na šporetu u dva sata.
Sastojci
1 kg svježeg kupusa
250 ml pilećeg temeljca
60 g maslaca
60 ml meda
2 lovorova lista
1 kašika vinskog octa
1 čajna kašika pimenta
1 čajna kašika bijelog papra
Priprema
Kupus očistite, odstranite mu korijen, a listove narežite na manje komade. U velikom loncu rastopite maslac, pa na njemu dinstajte nasjeckani kupus oko pet minuta uz često miješanje. U lonac dodajte i ostale sastojke: pileći temeljac, med, lovorov list, ocat, piment i papar.
Poklopite lonac i dinstajte kupus na laganoj temperaturi oko 60 minuta.
Dignite poklopac i nastavite pirjati kupus na laganoj temperaturi još oko sat vremena, dok se kupus ne karamelizuje, a višak tečnosti ne ispari.
Ovako spremljen kupus poslužite s mesom i pireom od krompira.