28. Septembra 2023.

Švedska: Rekordan broj poginulih u pucnjavama, nasilje eskalira

Tri osobe su ubijene tokom noći u odvojenim incidentima u Švedskoj.

U septembru je rekordno eskaliralo smrtonosno nasilje, povezano sa sukobom između kriminalnih grupa.

Kasno sinoć 18-godišnji mladić je ubijen iz vatrenog oružja u predgrađu Stokholma. Nekoliko sati kasnije, jedan muškarac je ubijen, a drugi ranjen u pucnjavi u Jordbrou, južno od švedske prestonice, prenosi AP.

Rano jutros ženska osoba (20) je poginula u eksploziji u Upsali, zapadno od Stokholma. Eksploziju, u kojoj je oštećeno pet kuća, policija tretira kao ubistvo, a švedski mediji navode da žena koja je poginula verovatno nije bila meta napada.

Tri osobe, koje su privedene, osumnjičene su za saučesništvo u pucnjavi u Jordbrou.

Policija je saopštila da su dve osobe uhapšene zbog eksplozije u Upsali.

Broj poginulih u sukobima sa vatrenim oružjem u septembru porastao na 11, što je najveći mesečni broj u Švedskoj od kada je policija 2016. počela da vodi statistiku.
Nije u potpunosti poznato da li su pucnjave ili eksplozija međusobno povezani, ali švedski mediji navode da su najmanje dva od tri događaja na neki način povezana sa sukobom između kriminalnih grupa, što je sve veći problem u Švedskoj.

Dve kriminalne bande, od kojih jednu predvodi švedsko-turski dvojni državljanin koji živi u Turskoj, a drugu njegov bivši saradnik, navodno se bore za prevlast oko poslova sa drogom i oružjem, navodi AP.

Ranije ove nedelje, u dve snažne eksplozije po stanovima u centralnoj Švedskoj povređene su najmanje tri osobe i oštećene zgrade, a šef švedske policije je saopštio da je rat bandi doneo u zemlju “nezabeležen” talas nasilja.

Ranije ove nedelje, ministar pravde Gunar Stromer ponovio je da ce Švedska povećati kaznu sa tri na pet godina za posedovanje eksploziva bez dozvole, od 1. aprila kada novi zakon stupi na snagu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare