30. Aprila 2023.

Švedska gradi prvu električnu cestu na svijetu, vozila će se puniti tokom vožnje

Prva takve vrste u svijetu, e-autocesta mogla bi dovesti do proširenja daljnjih 3000 km električnih cesta u Švedskoj do 2045.

Dok je EU prošli mjesec donijela značajan zakon kojim se od 2035. zahtijeva da svi novi prodani automobili imaju nultu emisiju CO2, evropske zemlje žure pripremiti infrastrukturu potrebnu za mobilnost bez fosilnih goriva.

A Švedska sada autocestu pretvara u trajnu elektrificiranu cestu – prvu takve vrste u svijetu, piše Euronews.

Na električnoj cesti automobili i kamioni mogu se puniti tokom vožnje.

Stručnjaci kažu da im dinamičko punjenje omogućava da pređu veće udaljenosti s manjim baterijama i izbjegnu čekanje na stanicama za punjenje.

Ova skandinavska zemlja je prva uvela elektrificirane ceste kroz nekoliko pilot projekata uključujući prvu privremenu električnu cestu na svijetu.

“Mislimo da je rješenje za elektrifikaciju put naprijed za dekarbonizaciju transportnog sektora i radimo na brojnim rješenjima”, rekao je za Euronews Next Jan Pettersson, direktor strateškog razvoja u Trafikverketu, švedskoj prometnoj upravi.

Odabrana autocesta, europska ruta E20, povezuje logistička čvorišta između Hallsberga i Örebra, smještena u središtu tri glavna grada u zemlji, Stockholma, Gothenburga i Malmöa.

Projekt je trenutno u fazi nabave, a planirana je izgradnja do 2025. godine.

Metoda punjenja za E20 nije određena, ali postoje tri vrste punjenja: lančani sisem, induktivni sistem i vodljivi sistem.

Izvor: Buka

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare