9. Juna 2023.

Svedite na minimum: Dermatolog otkriva koje namirnice nikada ne konzumira jer uništavaju kožu

Kako prenosi Dejli mejl, ishrana bogata voćem i povrćem može našoj koži dati sjaj, ali i mladalački izgled. Međutim, određena hrana može dovesti do problema sa kožom kao što su bubuljice, akne, suva koža, pa čak i bore.

“Postoje određene namirnice koje preporučujem svim svojim pacijentima da izbegavaju kako bi održale što bolje zdravlje kože“, objašnjava dermatolog Thivi Maruthappu, koja je navela nekoliko namirnica za koje kaže da ih nikada ne konzumira, a koje preporučuje i drugima.

Prvo, ona tvrdi da pre svega treba izbegavati konzumiranje hrane bogate rafinisanim šećerom. Naime, poznato je da prevelika konzumacija šećera može izazvati debljanje i propadanje zuba, ali ni to nije dobro za našu kožu. Previše rafinisanog šećera može pokrenuti procese starenja u ćelijama tela, upozorava dr Marutapa.

“Naravno da možemo da uživamo u rafinisanom šećeru u umerenim količinama, kao što su torte, biskviti ili slatkiši, a ja sam sklon da pojedem kuglu sladoleda. Međutim, višak rafinisanog šećera u našoj ishrani može ubrzati starenje kože“, dodaje dermatolog.

Pored namirnica bogatih šećerom, tvrdi da su alkoholna pića druga stvar koja nam najviše uništava kožu. Kako objašnjava, konzumiranje velikih količina alkohola ne samo da izaziva mamurluk, već je i užasno za našu kožu. Diuretički efekat koji podstiče telo da izlučuje više tečnosti dovodi do gubitka tečnosti i hranljivih materija koje su od vitalnog značaja za zdrav izgled kože.

”Kao rezultat toga, koža može biti bez sjaja, natečena i naborana zbog gubitka elastičnosti. Pored toga, alkohol izaziva iritacije kože, što dovodi do crvenila, pa čak i osipa. Generalno savetujem da svedete alkohol na minimum, posebno pre velikog događaja kada želite da vaša koža izgleda najbolje“, savetuje Maruthappu.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare