20. Septembra 2023.

Svečlja prijeti: Vučić će biti uhapšen ako bez dozvole Kurtija dođe u Gračanicu

Ne verujem da je Vučić “toliko lud” da dođe na “Kosovo” bez dozvole, rekao je ministar unutrašnjih poslova takozvanog Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova takozvanog Kosova Dželjalj Svečlja rekao je, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će vrlo brzo posetiti Gračanicu, da će Vučić biti uhapšen ukoliko pokuša da dođe na Kosovo bez odobrenja Prištine, piše “Reporteri”.

“Za dozvolu kod premijera, bez dozvole kod mene”, kaže Svečlja.

Upitan da li to znači da će uhapsiti Vučića ukoliko dođe na KiM, Svečlja navodi da će “svako ko uđe na teritoriju Kosova bez dozvole biti uhapšen, uključujući i predsednika Srbije”.

“Ako pošalje zahtev, odluka će biti na premijeru da li će Vučiću dati dozvolu ili ne. A, bez dozvole, zna se koje institucije se time bave. Kako mislite da neko, strani državljanin, može da uđe u Republiku Kosovo bez dozvole kosovskih institucija”, upitao je Svečlja.

Ukoliko bi se desilo suprotno, Svečlja ocenjuje da bi to dokazalo “kosovsko nepostojanje kao države”.

“Posledica je da jednostavno nemate državu ako šef druge države uđe na vašu teritoriju bez dozvole”, navodi Svečlja i dodaje da ne veruje da je “Vučić toliko lud da dođe na Kosovo bez dozvole”.

Svečlja napominje da bezbednosna situacija na severu Kosova “nikada nije bila bolja”.

Dodaje da se na severu Vlada Kosova “borila protiv kriminalnih grupa, čime je obezbedila red i zakon”.

“Sever Kosova je bio crna rupa u pogledu zakona i reda, stepena ustavnosti. Takvu situaciju smo videli kao neprihvatljivu, pa smo je iz korena promenili. Već postoje funkcionalne institucije koje rade na obezbeđivanju reda i zakona, mira i mirnog života za tamošnje stanovništvo. To su glavni parametri koje smo postavili”, kaže Svečlja.

Kako tvrdi, promene su već evidentne.

“Imamo policiju koja obavlja svoje svakodnevne obaveze. Imamo veoma dobru saradnju sa tamošnjim građanima”, zaključuje Svečlja.

Petković: Neće sprečiti Vučića da ode na KiM

Pretnje ministra unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalja Svečlje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti uhapšen ako, kako prenose prištinski mediji, pokuša da dođe na KiM bez odobrenja Prištine, ne mogu nikada sprečiti Vučića da pomaže srpskom narodu na KiM, saopštio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

“Nije slučajno ova pretnja izrečena na dan kada će predsednik Vučić u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da održi istorijski govor i ukaže na probleme srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i nikakve pretnje iz Prištine to ne mogu da bace u drugi plan. Zato bolje da Svečlja i Kurti pažljivo slušaju taj govor i hvataju beleške, umesto da se zanose besmislenim pretnjama”, poručio je Petković.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM ocenio je da je Kurti “nervozan posle diplomatskog šamara koji je dobio u Briselu” a da to “najbolje pokazuje to da diktira svom nasilniku Dželjalju Svečlji da preti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću hapšenjem”. “Kada ne može da nadigra ni pobedi Vučića ni na jednom polju, pokušava mržnjom i pretnjama da se obračuna s njim, jer Priština i Kurti samo za mržnju i nasilje znaju”, naveo je Petković.

“Nema sumnje da su Kurtiju i Svečlji najveća opsesija i protivnici porodica Vučić, zbog bespoštedne borbe za Srbiju i srpski narod na Kosovu i Metohiji, pa prvo maltretiraju njegovog sina Danila dok obeležava Vidovdan u Gračanici i pokušavaju da ga hapse tri puta, a sada hapšenjem prete i Aleksandru Vučiću”, istakao je on.

Podsetio je da takve pretnje srpskom narodu dolaze nakon nasilničkih Kurtijevih poruka da će srpski narod i Srpska lista na Kosovu i Metohiji da pate, “pa ne čudi da sada ciljaju i Vučića, jer deli sudbinu svog naroda”.

“To je samo nastavak nasilničke, preteće, antisrpske, mrziteljske politike Prištine prema svemu srpskom, ali uzalud!”, poručio je Petković.

“Mogu Svečlja i Kurti da prete Vučiću, ali ne mogu ga nikada sprečiti da pomaže srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, niti će ga njihove pretnje i provokacije ikada zaplašiti i zastrašiti, već će se još snažnije boriti za interese svog naroda”, istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, ono što je sigurno, ovakve poruke ne doprinose ni smirivanju tenzija, ni rešavanju krize, već su nastavak provokacija, zapaljivih izjava i eskalacije koju svakodnevno izaziva i priziva Priština.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare