14. Aprila 2023.

Sve više vozača pod narkoticima, ovo je droga koju najčešće koriste

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da je čak 10% vozača upravljalo vozilom manje od 24 sata nakon konzumiranja ilegalnih supstanci.

Najčešće korišćena droga je kanabis, a zatim slede kokain i ekstazi, a svi ovi narkotici negativno utiču na sposobnost vozača koji postaje rizik u saobraćaju.

Foto: Shutterstock

Kako tvrdi dobrotvorna organizacija za bezbednost na putevima „IAM RoadSmart“, Veliku Britaniju je pogodila epidemija vožnje pod uticajem narkotika. U istraživanju je učestvovalo 2.028 vozača, a 1 od 10 (10%) vozača priznali su da su konzumirali drogu manje od 24 sata pre nego što su seli za volan.

Kanabis najčešči izbor vozača

Istraživanje je pokazalo i najčešće konzumirane narkotike među vozačima, a na prvom mestu je kanabis čije korišćenje je priznalo 5% ispitanih vozača. Zatim sledi kokain, a na trećem i četvrtom mestu su ekstazi (MDMA) i spid (amfetamin). Konzumiranje narkotika negativno utiče na procenu vozača, vreme reakcije i opreznost tokom vožnje.

35 miliona vozača

U Velikoj Britaniji 35 miliona ljudi poseduje vozačku dozvolu, a broj saobraćajnih nezgoda povezanih sa upotrebom ilegalnih supstanci skočio je za čak 260 procenata u poslednjih 10 godina, dok su 44% ovih prekršaja počinili prethodni prestupnici.

Poziv na akciju

Prema rečima čelnika organizacije IAM RoadSmart, ovo istraživanje je pokazalo da sve veća konzumacija narkotika u Velikoj Britaniji negativno utiče na bezbednost saobraćaja.

Oni su ovom prilikom apelovali na državu da reformiše svoj pristup rešavanju problema upotrebe droga tako što će izmeniti proces izdavanja recepata i razviti namenski kurs rehabilitacije za korisnike narkotika.

Prema istraživanju, svaki dvadeseti vozač u Velikoj Britaniji je koristio kanabis pre upravljanja vozilom.

Nova.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare