4. Oktobra 2023.

Sve više slučajeva krijumčarenja svinja zaraženih afričkom kugom

Otkriveno je više slučajeva krijumčarenja svinja zaraženih afričkom kugom iz severnoga dela Bosne i Hercegovine na područje Hercegovine.

Žarište zaraze svinjskom kugom u Bosni i Hercegovini već je mesecima područje Posavine i Semberije u severnom delu zemlje, zbog čega je eutanazirano više od 50.000 svinja.

Vlasti su zabranile prevoz ili trgovinu svinjama iz toga područja kako bi se suzbilo širenje zaraze. No, posljednjih nedelja se zaražene svinje krijumčare na područje Hercegovine.

“Svinje koje su zaražene afričkom kugom sve više se švercaju iz kontaminiranih područja na jug zemlje”, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić na današnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je kako su vlasti uspele otkriti nelegalni promet i trgovinu svinjama, a analizama je utvrđeno kako je 80 posto takvih svinja bilo zaraženo afričkom kugom.

“To je klasično kršenje mera. Biće podnesene kaznene prijave protiv svih onih koji su učestvovali u ovoj aktivnosti”, dodao je entitetski ministar.

Po njegovim rečima svinje se krijumčare doslovno pod okriljem noći.

Prevozom zaraženih svinja se širi bolest afričke kuge te otežava završetak ove krize, dodao je ministar Minić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare