3. Marta 2023.

Sve više građana sa suicidalnim mislima traži pomoć

Kako ona kaže, od početka ove godine do kraja februara putem Plavog telefona zaprimljeno je 2.820 poziva, 432 upita putem e-savjetovanja, dok je nadležnim institucijama proslijeđeno devet prijava sumnji na nasilje.

“U toku 2022. godine putem ‘Plavog telefona’ zaprimljeno je ukupno 14.800 poziva, 2.150 upita putem elektronskog savjetovanja, te je nadležnim institucijama prijavljena sumnja na nasilje nad 20 dječaka, 13 djevojčica, pet muškaraca i 10 žena”, istakla je ona. Prema njenim riječima, sve je više građana koji su upoznati sa postojanjem ovakvog vida usluge i koji se odlučuju da potraže pomoć i podršku zbog različitih izazova s kojima se suočavaju u životu.

“Možemo reći da je tokom 2022. godine zaprimljeno najviše poziva do sada. Na primjer, u 2022. godini zaprimljeno je 14.800 poziva, dok je u 2021. godini zaprimljeno 10.750 poziva, a u 2020. godini 5.830”, pojasnila je Kovačevićeva.

Dodaje da najčešći razlozi zbog kojih djeca, ali i odrasli koriste ovaj vid usluga, jesu problemi sa mentalnim zdravljem, a najčešće teme o kojima razgovaraju jesu strah, anksioznost, depresivnost, napadi panike, suicidalne misli i ideje te samopovređivanje.

“U posljednja četiri mjeseca ono što je primjetno jeste porast broja javljanja u kojima građani tokom razgovora sa savjetnicima ‘Plavog telefona’ navode da imaju suicidalne misli i ideje pri čemu je i veliki broj osoba za koje se procjenjuje da su u visokom riziku da izvrše suicid”, navela je ona te dodala da statistički podaci pokazuju da su se u navedenom periodu u prosjeku javljale dvije osobe dnevno tokom radnog vremena kako bi pričale upravo na ovu temu.

“Pored tema iz oblasti mentalnog zdravlja, česta tema razgovora su nasilje i zlostavljanje, pri čemu je najzastupljenije fizičko i emocionalno nasilje te nasilje u porodici”, rekla je Kovačevićeva. Dodala je da je u posljednje dvije godine sve veći broj javljanja u kojima osobe pričaju da doživljavaju nasilje putem interneta.

“Pored navedenog, česta tema razgovora su vršnjački odnosi i teme kao što su partnerski odnosi i problemi sa prijateljima”, kazala je ona. Dodala je da ih djeca često pozivaju kako bi razgovarala o porodičnim odnosima jer imaju poteškoća u komunikaciji sa roditeljima.

“Često navode da ne nailaze na razumijevanje i podršku od strane roditelja ili da nemaju dovoljno razvijen odnos povjerenja, što im otežava da razgovaraju sa njima i saopšte im neki događaj koji je za njih uznemirujući”, pojasnila je ona.

Takođe, kako je ona kazala, djeca navode da roditelji ne shvataju ozbiljno njihove probleme, da im govore “da su oni još djeca i da ne mogu imati probleme” te zbog toga ne žele da ih odvedu kod stručne osobe za mentalno zdravlje.

“‘Plavi telefon’ nema tendenciju da postane linija isključivo za suicidalne pozive”, naglasila je ona.

Kako ona pojašnjava, to je savjetodavna linija koja je namijenjena prvenstveno za djecu i mlade, ali u izvanrednim situacijama i u zavisnosti od potreba zajednice usluga može biti dostupna i ostalim građanima kojima su potrebni psihološka pomoć i podrška.

“Usluga nema ograničenja na vrstu poteškoće koja je povod za traženje pomoći i podrške pa nas pozivaju osobe koje imaju suicidalne misli, ali i bilo koje druge poteškoće”, zaključila je ona.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare