Sve veći životni troškovi: Svaki sedmi Britanac se suočava s glađu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sve veći životni troškovi: Svaki sedmi Britanac se suočava s glađu

Svaki sedmi stanovnik Ujedinjenog Kraljevstva, tj. 15 odsto tamošnje populacije se suočava s glađu zbog sve većih životnih troškova. Pre tri meseca situacija je bila za nijansu bolja, tada 12 posto Britanaca nije moglo da priušti da jede redovno, piše “Skaj njuz”.

Statistika koju vodi kompanija “Vič?” otkriva da je u porastu broj domaćinstava koja ne mogu da obezbede sve dnevne obroke, niti da zagreju domove, što je sve posledica porasta inflacije i visokih računa za struju.

Takođe, podaci otkrivaju i da devet odsto stanovništva ustupa svoj obrok drugom članu porodice.

Sedamdesetdvogodišnja Džeki Rad iz ​​Zapadnog Safolka ne jede redovno dva do tri puta nedeljno.

“Poslednje nedelje u mesecu izostaju obroci – ako nemate para za hleb, onda nema ručka, a ako nema mleka, nema doručka”, rekla je ona za “Skaj njuz” i dodala da su cene osnovnih namirnica dostigle neverovatne nivoe, dok je npr. vekna hleba koju je obično kupovala sada manja i skuplja.

U okviru napora da manje troše novac, sedam od deset (72 odsto) Britanaca slabije greje stanove, četiri od deset (39 odsto) koristi manje tople vode dok svaki peti (19 odsto) manje kuva.

“Kuća je hladna zbog velikih troškova grejanja, tako da se oblačim višeslojno. Ušteda na grejanju omogućava više novca za hranu”, rekao je jedan 85-godišnji muškarac.

Šest od deset (59 odsto) ljudi, ili oko 16,5 miliona domaćinstava, poseglo je za finansijskim prilagođavanjem – redukovalo je osnovne potrepštine, prodavalo stvari ili trošilo ušteđevinu ne bi li pokrili troškove svakodnevnog života.

Treba dodati i da je oko 2,3 miliona domaćinstava propustilo da plati hipoteku, kiriju, zaduženja kreditnih kartica ili račune, isto kao i u januaru 2023, što sugeriše da su finansijski problemi s kojima se suočava stanovništvo na Ostrvu – konstantni.

Danas objavljeno

Trebinje: Uhapšeno lice osumnjičeno za pet krivičnih djela

M.

Počelo suđenje u predmetu “Skaj”: Načelnik MUP-a Srpske prvi na klupi za svjedoke

M.

U inat sankcijama: Rusija razvila prvi dron sa termovizijskom kamerom i sistemom za nadzor

M.

Ostavite komentar