17. Maja 2024.

Sve je sada jasno: Tjelohranitelji su napravili užasne greške

Bivši pripadnik specijalne jedinice policije Češke Lumir Nemec smatra da su telohranitelji slovačkog premijera Roberta Fica napravili nekoliko grešaka u zaštiti Fica.

Slovački premijer je, podsetimo, teško ranjen tokom atentata na njega u sredu.

Nemec je, na osnovu snimaka sa mesta napada, ocenio da telohranitelj koji je stajao desno od Fica nije posmatrao deo ispred premijera za koji je bio zadužen i da zbog toga nije na vreme primetio napadača.

“Teško je reći zašto, možda je osetio neku vrstu pretnje tamo gde je bilo više ljudi, ali da je posmatrao svoj deo perimetra, on bi 100 odsto ranije primetio napadača”, rekao je Nemec za slovački portal Aktuality.

Prema njegovim rečima, telohranitelji su morali da budu bliže premijeru jer je on prilazio grupi ljudi.

“Jedina briga telohranitelja je osoba koju štiti. U trenutku kad su svi skočili na napadača, jedan telohranitelj je trebalo da se baci na Fica i da ga zagrli. Da napadač nije bio sam, dok je on (Fico) ležao na zemlji sam, drugi čovek je mogao da dođe sa druge strane i da ga ubije na mestu”, rekao je Nemec.

Portparolka Kancelarije inspekcijske službe Andrea Dobjašova izjavila je da je istraga o postupanju telohranitelja premijera Slovačke već pokrenuta.

Fico je zadobio teške povrede kada je na njega u sredu, posle sednice Vlade u gradu Handlova, napadač, za koga mediji navode da je 71-godišnji pisac Juraj Cintula, iz neposredne blizine ispalio nekoliko hitaca.

Fico je operisan u bolnici u Banskoj Bistrici, a novoizabrani predsednik Slovačke Peter Pelegrini izjavio je juče da je Fico i dalje u teškom stanju i da je još prerano da se kaže kada će se oporaviti.
 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare