6. Decembra 2023.

Švajcarska banka priznala da je pomogla američkim poreskim obveznicima da sakriju milijarde

Prema američkim tužiocima, “Banka Piktet” je držala oko 5,6 milijardi dolara na 1.637 računa američkih građana, pomažući im da izbegnu plaćanje poreza poreskoj upravi između 2008. i 2014. godine

Velika švajcarska banka priznala je da pomaže američkim poreskim obveznicima i drugima da sakriju milijarde dolara od američke Poreske službe (IRS), objavilo je Ministarstvo pravde (DOJ).

Prema američkim tužiocima, “Banka Piktet” je držala oko 5,6 milijardi dolara na 1.637 računa američkih građana, pomažući im da izbegnu plaćanje poreza poreskoj upravi između 2008. i 2014. godine.

Banka sa sedištem u Ženevi, koja je deo “Piktet grupe”, sklopila je sporazum o odloženom krivičnom gonjenju sa Ministarstvom pravde i pristala da plati oko 122,9 miliona dolara kao deo dogovora sa tužiocima.

“Ovaj slučaj bi trebalo da pruži jasnu poruku drugima koji pokušavaju da sakriju svoju imovinu i prihode u inostranstvu. Naši specijalni agenti su stručnjaci za praćenje novca i najbolji su u otkrivanju šema koje pokušavaju da prevare američki poreski sistem”, rekao je šef krivične istrage poreske uprave Džim Li.

“Banka Piktet” specijalizovana je za upravljanje sredstvima bogatih klijenata, i raspolaže sredstvima u visini od 720 milijardi dolara. Ima kancelarije u Luksemburgu, Singapuru i na Bahamima.

Prema istražiteljima, “Banka Piktet” i njena matična kompanija, “Piktet Grupa”, koristile su “razna sredstva” da pomognu američkim klijentima da izbegnu poreze, uključujući omogućavanje ofšor entitetima da otvore neprijavljene račune i omogućavanje klijentima da otvore račune životnog osiguranja na tuđa imena.

Zajmodavac je zadržavao poštu u vezi sa računima klijenata u banci, umesto da je šalje klijentima u SAD, kako bi “pomogao da se osigura da dokumenti koji odražavaju postojanje računa ostanu van Sjedinjenih Država i van domašaja poreskih vlasti SAD”.

Švajcarska banka je osnovala i upravljala ofšor entitetima koji “nisu imali poslovnu svrhu, ali su postojali isključivo da pomognu američkim poreskim obveznicima-klijentima ‘Piktet grupe’ da sakriju svoje ofšor račune i imovinu od američkih poreskih vlasti“, rekli su istražitelji.

Kao deo dogovora sa Ministarstvom pravde, banka je pristala da sarađuje u istrazi.

“Drago nam je što smo rešili ovaj problem i nastavićemo da preduzimamo korake kako bi osigurali da naši klijenti ispune svoje poreske obaveze”, navodi se u saopštenju banke.

Vašington je dugo optuživao švajcarske banke da pomažu bogatim Amerikancima da izbegavaju porez. “Kredi Svis” je 2014. pristao da plati 2,5 milijardi dolara kazne za pomoć poreskim obveznicima da sakriju novac od poreske uprave u zaveri koja je trajala decenijama.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare