SASTOJCI:
10 suvih paprika
polovina manjeg praziluka
1 mrkva
3 kašike suvog grožđa
70 g šarene kinoe
2 kašike suncokretovog sjemena
maslinovo ulje
50 ml soka od paradajza + voda
so, biber
PRIPREMA:
Paprike operite i stavite u vruću vodu da omekšaju. Ostavite ih u vodi bar sat vremena, a onda ih ocijedite i posušite ubrusom. Kinou operite pod mlazom hladne vode, stavite u šerpu i nalijte duplo većom količinom vode. Posolite i kuvajte 15 minuta, a onda ocijedite višak vode. Na ugrijano ulje stavite isjeckani praziluk. Dinstajte nekoliko minuta uz miješanje pa dodajte narendanu mrkvu i suvo grožđe te začinite po ukusu. Skinite sa vatre i dodajte kinou i suncokretovo sjeme. Paprike punite pripremljenim nadjevom i redajte u podmazanu vatrostalnu posudu. Na kraju sok od paradajza pomiješajte sa istom količinom vode, posolite i prelijte preko paprika. Jelo zapecite u rerni zagrijanoj na 170 stepeni oko 20 minuta.