24. Maja 2023.

Susret Dodika i Lavrova u Moskvi: Na forumu u Rusiji predstavljam Republiku Srpsku

Podsjećamo, Dodik se kao specijalni gost obratio na forumu i istakao da je BiH nakon rata postala eksperiment i kolonija, bez uvažavanja istorije i međunarodnog prava.

Putem video-linka prisutnima se obratio i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

https://twitter.com/MiloradDodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da na bezbjednosnom forumu u Rusiji predstavlja Republiku Srpsku, te da je imao privilegiju da se obrati i iznese stavove Srpske.

 Јa nisam predsjednik BiH, ja sam predsjednik Republike Srpske i u tom formatu učestvujem na konferenciji. Veoma sam zahvalan ruskoj strani što uvažava specifičnosti i razumije realnost. Dakle, Republika Srpska zna da je Ruska Federacija garant Dejtonskog sporazuma, u ovom sporazumu je međunarodna verifikacija Srpske veoma vidljiva i u tom pogledu to za Ruse ne predstavlja nikakvu spornu činjenicu, za razliku od Zapada koji pokušava na svim nivoima da skrajne, potcijeni i ponizi Republiku Srpsku, ne dozvoljavajući joj da govori, već samo da sluša, čak i o pitanjima koja se tiču BiH, a i same Srpske. Ovdje je sasvim nešto drugo, ovdje možete da govorite, ovdje vas slušaju, ovdje možete da naučite i ovdje ste među prijatljeim – istakao je Dodik u izjavi medijima nakon obraćanja na forumu.

On je naveo da je za konferenciji istaknuto da prestaje unipolarni i da se stavara multipolarni svijet, u kojem će nekoliko centara moći uspostaviti ravnotežu.

– Neće se moći desiti da se neka globalna sila zaleti u neki dio svijeta i tamo radi šta hoće. Moraće se vratiti povjerenje u međunarodno pravo i sve što je izgubljeno posljednjih godina ekspanizojom neoliberalnog pristupa uređenju svijeta koji podrazumijeva favorizovanje vrijednosti samo jedne zemlje i  jedne konfiguracije – naglasio je Dodik.

On je rekao da su se na konferenciji mogli čuti stavovi predstavnika Kine, Rusije, Šangajske organizacije za bezbjednost, Јužnoafričke Republike i drugih zemalja.

RTRS

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare