26. Jula 2023.

“Superćelijske oluje nisu gotove, biće ekstremni uslovi” Slovenački meteorolog iznio vremensku prognozu za Balkan

Slovenački meteorolog Marko Korošec najavio je da bi izuzetno jaki vjetrovi mogli uzrokovati lomove i veliku štetu na drveću u parkovima.

On ističe da slijedi teška prognoza za centralnu Evropu i Balkansko poluostrvo sa ekstremnim uslovima za snažan grad, razorne vjetrove i tornada u ponedjeljak i utorak.

– Prethodni dani pokazali su vanredan vremenski obrazac u centralnoj Evropi. Brojne teške vremenske nepogode sa tornadima, snažnim gradom, iznenadnim poplavama i jakim vjetrovima razorile su alpsko područje, sjevernu Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i centralni Balkan. Značajnije nepogode, uključujući snažan grad, predviđaju se od ponedjeljka do srijede, jer još jedan snažan i dubok frontalni talas ulazi u pregrijanu zemlju – izjavio je Korošec.

Kako navodi, od ponedjeljka do srijede u centralnoj Evropi sa alpskim područjima, Italiji, sjevernom i centralnom dijelu Balkanskog poluostrva očekuje se višednevna oštra vremenska nepogoda, prenosi Mondo.

– Očekuju se jake grmljavinske oluje, uključujući superćelije sa snažnim gradom, tornado, bujične poplave i razorni vjetrovi – upozorava Severe Weather koji unutar svog upozorenja posebno apeluje da se pažljivo prate područja uz jadransku obalu, gdje su mnogi na odmoru i kampuju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare