4. Oktobra 2023.

Sukob među republikancima: Prvi put u istoriji smijenjen predsjedavajući Predstavničkog doma

Kevin Makarti više nije predsedavajući Kongresa, a njegovu smenu je inicirao njegov stranački kolega.

Prvi put u istoriji Predstavnički dom je smenio svog predsedavajućeg i to republikanca Kevina Makartija.

U Domu je došlo do sukoba u republikanskoj stranci, što su demokrate iskoristile i pridružile se u glasanju protiv Makartija.

Nejasno je ko će dugoročno naslediti Makartija, mada njegovi saveznici očekuju da će on ponovo pokušati da se kandiduje za predsednika, a članovi su se obavezali da će ga i dalje podržavati.

Privremeno će Patrik Mekhenri biti predsedavajući. On je izabran sa tajne liste naslednika koje je Makarti izabrao.

Osam republikanaca glasalo je protiv Makartija, a smenu je pokrenuo Makartijev stranački kolega Met Gejc. Rezultat glasanja je bio 216 glasova “za” i 210 “protiv”.

Tri lidera Predstavničkog doma imenovana su kao potencijalni naslednici: Stiv Skalis, Vip Tom Emer i predsedavajuća konferencije Elis Stefanik.

Nijedan predsedavajući Predstavničkog doma SAD nikada nije smenjen zbog podnošenja zahteva svojih kolega kongresmena da napusti svoj položaj.

Prema američkom Ustavu, predsedavajući Predstavničkog doma je drugi po redu u sukcesiji za predsednički položaj posle potpredsednika SAD, on ili ona postavlja zakonodavne prioritete donjeg doma Kongresa, kontroliše zadatke odbora i može prekinuti ili uticati na agendu Bele kuće.

Gejc još od januara preti da će svrgnuti Makartija, kada je predvodio stranačke pobunjenike koji su se suprotstavljali kandidaturi Makartija, kongresmena iz Kalifornije, za mesto predsedavajućeg, primoravši ga da izdrži 15 napornih rundi glasanja.

Tenzije između dvojice republikanaca su proključale tokom vikenda, nakon što je predsedavajući Makarti uz podršku demokrata dobio neophodan broj glasova za usvajanje nacrta zakona o privremenom finansiranju vladinih agencija.

Međutim, dogovorom o budžetskom finansiranju koji je postignut kasno u subotu nisu odobrena sredstva u iznosu od šest milijardi dolara za finansiranje zvaničnog Kijeva, jer su kongresmeni Gejc sa Floride i drugi ultrakonzervativci insistirali da su SAD potrošile previše novca na naoružavanje Ukrajine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare