19. Septembra 2023.

Sukob Kanade i Indije oko ubistva vođe kanadskih Sika: Optužbe i proterivanje diplomata

Premijer Kanade Džastin Trudo izjavio je da bi indijska vlada mogla da stoji iza ubistva vođe kanadskih Sika, dok je Indija oštro odbacila te navode.

Indija proteruje visokog kanadskog diplomatu nekoliko sati nakon što je Otava proterala indijskog diplomatu za koga tvrdi da je povezan s ubistvom vođe kanadskih Sika Hardipa Singa Nidžara, ispred hrama Sika 18. juna u Britanskoj Kolumbiji.

“Od dotičnog diplomate je zatraženo da napusti Indiju u narednih pet dana. Odluka odražava rastuću zabrinutost Vlade Indije zbog mešanja kanadskih diplomata u naše unutrašnje stvari i njihovog učešća u antiindijskim aktivnostima”, navedeno je u saopštenju indijskog ministarstva spoljnih poslova koje je preneo Rojters.

Prethodno je premijer Kanade Džastin Trudo izjavio da bi indijska vlada mogla da stoji iza ubistva vođe kanadskih Sika, dok je Indija oštro odbacila te navode.

Trudo je rekao da je kanadska obaveštajna služba identifikovala “verodostojnu vezu” između njegovog ubistva i indijske države, a da je svaka umešanost strane vlade u ubistvo kanadskog državljanina na kanadskom tlu neprihvatljivo kršenje suvereniteta, preneo je Bi-Bi-Si.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli obavestila je potom javnost da je zbog toga proteran šef indijske obaveštajne službe u Kanadi.

Premijer Kanade je rekao i da je njegova zemlja, zbog smrti Nidžara, izrazila zabrinutost visokim bezbednosnim i obaveštajnim agencijama u Indiji, ali i to pitanje pokrenula kod predsednika SAD Džozefa Bajdena i premijera Ujedinjenog Kraljevstva Rišija Sunaka.

Indijsko ministarstvo spoljnih poslova okarakterisalo je Trudoove tvrdnje kao apsurdne i politički motivisane.

“Mi smo demokratska država sa snažnom posvećenošću vladavini prava. Takve nepotkrepljene optužbe nastoje da pomere fokus s terorista i ekstremista, koji su dobili utočište u Kanadi i koji nastavljaju da ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Indije. Neaktivnost kanadske vlade o ovom pitanju je dugotrajna i stalna zabrinutost”, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Hardipa Singa Nidžara su ubila dvojica maskiranih naoružanih napadača dok je bio u svom kamionu na prometnom parkingu u gradu Sariju, oko 30 kilometara istočno od Vankuvera.

Bio je istaknuti vođa Sika u provinciji Britanska Kolumbija i glasni pobornik zahteva da ta zajednica formira zasebnu državu, pod imenom Kalistan, koja bi se otcepila od Indije.

Indija je ranije saopštila da je on terorista i da je predvodio militantnu separatističku grupu, a indijski premijer Narendra Modi je tokom sastanka s Trudoom za vreme Samita G20 u Indiji optužio Kanadu da ne čini dovoljno da uguši “antiindijske aktivnosti ekstremističkih elemenata”, aludirajući na uspon separatističkog pokreta Sika na tlu Kanade.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare