10. Oktobra 2023.

“Sukob Izraela i Palestine vodi u humanitarnu katastrofu, moguće uključenje i treće strane”

Postoji veliki rizik od dalje eskalacije i širenja konflikta, rekla je portparolka ruskog MSP-a, a posebno je istakla situaciju na severu Izraela na granici sa Libanom

Pred nama je prava humanitarna katastrofa, u najvećoj meri pate civili, dok u isto vreme broj žrtava nastavlja da se povećava, istakla je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući poslednju eskalaciju izraelsko-palestinskog konflikta.

Zaharova ističe da nije reč o o vanrednoj situaciji, već o pravoj humanitarnoj katastrofi, jer se radi o sudbini miliona ljudi. Glavno je, kako kaže, da se zaustavi krvoproliće i pomogne civilima.

Uz to, onda dodaje da postoji veliki rizik od dalje eskalacije i širenja konflikta, te da nije isključeno da se u sukob mogu uključiti i treće strane. U tom kontekstu, posebno je istakla situaciju na severu Izraela na granici sa Libanom, kao i stanje na zapadnoj obali reke Jordan. 

“Krajnje smo zabrinuti eskalacijom situacije velikih razmera” i u skorije vreme ne očekujemo smanjenje napetosti, poručila je portparolka MSP Rusije. 

Zaharova, takođe, ističe i da Rusija aktivno radi na evakuaciji svojih državljana iz Izraela. Kako je rekla, “oni koji sada žele da napuste Izrael mogu to da urade na redovan način”. Ipak, kako je rekla, “oni koji se nalaze u Palestini, i neposredno u zonama gde se vode borbe, za njih pripremamo evakuaciju”. Poručila je svim građanima da prate objave ruskog MSP-a i ruskih zvaničnih institucija u inostranstvu kako bi bili u toku sa najnovijim informacijama. Uz to, poručuje da se do sada za pomoć ruskim predstavništvima u Izraelu javio veliki broj ruskih državljana.

Portparolka MSP-a Rusije takođe je ponovila da je stav Rusije po pitanju izraelsko-palestinskog konflikta isti kao pre. Rusija se zalaže za formiranje Palestinske države u granicama iz šezdesetih godina prošlog veka i smatra da je za smirivanje tenzija neophodno uspostavljanje dijaloga između Izraelaca i Palestinaca. 

“Tragična dešavanja u regionu pokazuju da za to u tom regionu nema alternative. Palestinci i Izraelci ne uspevaju da razbiju krug nasilja kojem nema kraja. Težnja SAD da situaciju održi u okviru statusa kvo nije se pokazala kao efikasna. Otvoreni smo za saradnju sa svim konstruktivnim partnerima”, poručuje Zaharova. 

Ona se, takođe, osvrnula i na “monstruozne” izjave pojedinih američkih političara i javnih ličnosti, koji “bukvalno pozivaju na etničko čišćenje u regionu”. Uglavnom je, kako objašnjava, reč o SAD, koje otvoreno nazivaju jednu etničku grupu kao onu koja je osuđena na uništenje. Sve ovo ona je okarakterisala kao “duboke probleme liberalnog američkog društva i njegovu sklonost prema nasilju”. 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare