13. Februara 2023.

Sukob ispred albanskog parlamenta: Demonstranti bacili dimne bombe na zgradu, nestala struja

U Tirani ispred parlamenta demonstranti su se sukobili sa policijom nakon što su opkolili zgradu, javlja “Albanijan dejli njuz”.

Oni su bacili dimne bombe i petarde na zgradu, a zahtevaju ostavku premijera Edija Rame.

Rama, kome je danas u gostima premijer Bavarije, Markus Zeder upitan da prokomentariše događaje ispred parlamenta, kratko je odgovorio da pred gostima ne komentariše unutrašnja pitanja u zemlji.

U jednom trenutku nestala je struja u skupštini, ali je snabdevanje obnovljeno.

Ovo su drugi protesti otkako je bivši premijer Salji Beriša najavio talas demonstracija sve dok Rama ne podnese ostavku.

Полицајци испред парламента у Тирани након што су демонстранти бацили димне бомбеTanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Poslanici Demokratske partije Albanije Saljija Beriše, Fljamur Noka, Lučano Boči pokušali su da uđu u prostorije parlamenta, ali su zaustavljeni na ulazu, jer su isključeni na prošloj sednici zbog kršenja parlamentarnih propisa.

Beriša je predvodio protest tokom Samita EU-Zapadni Balkan u decembru u Tirani. Tada je, dok je protestna kolona šetala Tiranom, jedan prolaznik udario Berišu pesnicom u glavu, nakon čega je intervenisalo obezbeđenje. Beriša je potom uzviknuo: “Dole Edi Rama, dole kriminalci”.

Takođe, prošle godine su u Tirani bili organizovani masovni protesti, koje predvodio Beriša, u znak protesta zbog toga što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio u glavnom gradu Albanije i regionalne inicijative “Otvoreni Balkan”. Tom prilikom bila je zapaljena srpska zastava.

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare