1. Septembra 2023.

Suđenje Trampu prenosiće Youtube i televizija

Po prvi put u američkoj istoriji, kamere i prenos uživo biće dozvoljeni na suđenju bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trampu zbog optužbe za pokušaj poništavanja rezultata izbora.

Sudija Višeg suda okruga Fulton Skot Mekafi rekao je da će dozvoliti direktan prenos na Youtubeu svih povezanih saslušanja i suđenja koja proizilaze iz velike, opsežne optužnice okružnog tužioca Fani Vilis protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Prenos uživo će voditi sud, prenosi RTS.

Bivši predsjednik se izjasnio da nije kriv u tom slučaju. Tramp se predao prošle nedjelje u zatvoru okruga Fulton, nakon što su on i još 18 osoba optuženi za navodno učešće u “zločinačkom poduhvatu” koji je imao za cilj da poništi njegov gubitak na predsjedničkim izborima u Džordžiji 2020. Tramp je optužen za 13 krivičnih djela.

Datum suđenja još nije određen.

To će biti prvi put da je na suđenju dozvoljeno da kamere snime kompletan postupak u jednom od četiri krivična slučaja pokrenuta protiv Trampa ove godine. Džordžija dozvoljava kamere u sudnici sve dok ne ometaju postupak.

Brojnim fotografima je bilo dozvoljeno da uđu u sudnicu na nekoliko minuta prije početka saslušanja u vezi sa Trampovom optužbom u Njujorku u aprilu.

Kamere obično nisu dozvoljene u sudnicama u Njujorku, ali su novinske organizacije tražile izuzetak.

Kamere nisu dozvoljene ni u sudu na saveznom nivou.

Tramp je optužen u dva slučaja pred saveznim sudom. Jedan se odnosi na njegovo rukovanje osjetljivim vladinim dokumentima nakon što je napustio funkciju, a drugi na Trampov navodni pokušaj da zaustavi prenos vlasti poslije predsjedničkih izbora 2020.

(RTS)  

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare