22. Maja 2023.

Suđenje Dudakoviću: Pročitani iskazi preminulih svjedoka

Svjedok Mirko Radulović je, prenosi Birn, naveo da je živio u Bosanskom Petrovcu i da se 14. septembra 1995. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske povukao prilikom napada Petog korpusa, a da su njegova majka Јela i baba Stana Kecman ostale i došle u njegov stan u Petrovcu.

– Otac je zvao majku da idu, ali ona nije htjela da ostavi svoju majku – naveo je svjedok Radulović i dodao da mu je otac rekao da su njihova tijela kasnije ekshumirana.

Tužilac Vedrana Mijović pročitala je i iskaz Stanke Dronjak, koja je navela da je srpsko stanovništvo napustilo Petrovac 14. septembra prilikom akcije Petog korpusa i granatiranja, a da joj je njen otac Mile rekao da će ih stići prilikom napuštanja grada.

– Tad sam izgubila kontakt s njim – navela je Stanka Dronjak, prema čijim saznanjima je otac bio u stanu kada je zauzet grad, te je izveden ispred zgrade i ubijen.

Ona je rekla da je od nekih sugrađana čula da su to učinili “neki iz Bužima zajedno sa izvjesnim Damirom Јakupovićem”, te navela da je tijelo njenog oca ekshumiran iz masovne grobnice u Petrovcu.

Odbrane optuženih prigovorile su na relevantnost i zakonitost pročitanih iskaza.

Branilac Ifet Feraget rekao je da se u optužnici na jednom mjestu za Stanu Kecman navodi da je 1913. godište, a u iskazu se spominje 1900, dok se Јela Radulović ne spominje u optužnici.

Odbrane su ocijenile da navodi svjedoka Stanke Dronjak ne mogu biti provjereni jer nije navela od koga je dobila saznanja.

Branilac Marsela Bajramović kaže da se Stanka Dronjak poziva na lice koje nije bilo pripadnik Petog korpusa.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, te okolnih sela, kao i progon i uništavanje vjerskih objekata, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Protiv Aleta Hodžića predmet je razdvojen nakon što je Sud BiH dobio nalaz timskog vještačenja.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Suđenje će biti nastavljeno 12. juna.

RTRS.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare