29. Februara 2024.

Sudija u Ilinoisu zabranila Trampu da učestvuje na republikanskim predizborima

Očekuje se da Trampov tim uloži zvaničnu žalbu na tu presudu, tako da bi konačnu odluku trebalo da donese Vrhovni sud

Sudija američke savezne države Ilinois Trejsi Porter zabranila je da se na glasačkom listiću na predizborima Republikanske stranke nađe ime bivšeg predsednika Donalda Trampa, zbog njegove navodne umešanosti u pobuni na američkom Kapitolu u januaru 2021.

Kako prenosi Rojters, ona je tu odluku odložila, pošto se očekuje da Trampov tim uloži zvaničnu žalbu na tu presudu, tako da bi konačnu presudu trebalo da donese Vrhovni sud.

Organizacija “Sloboda govora narodu”, koja je predvodila kampanju da se Trampu ne dozvoli učešće na predizborima u Ilionisu, pozdravila je presudu kao “istorijsku pobedu”.

Portparol Trampove kampanje, najvećeg favorita da bude kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima u novembru, poručio je da je reč o “neustavnoj presudi, na koju će se žaliti”.

Trampu je prethodno zabranjeno da učestvuje na republikanskim predizborima u državama Kolorado i Mejn, ali se očekuje da Tramp i na te presude uloži žalbe.

Ustav SAD zabranjuje obavljanje javnih funkcija onima koji su položili zakletvu da će poštovati Ustav SAD, a zatim se “upustili u pobunu, ili pružili pomoć ili podršku neprijateljima”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare