6. Decembra 2023.

Sud u Teheranu: Tramp i SAD da plate 50 milijardi dolara za ubistvo iranskog generala

General Kasem Sulejmani ubijen je u napadu dronom koji je naredio bivši predsjednik SAD Donald Tramp

Sud u Teheranu naložio je američkoj vladi da plati skoro 50 milijardi dolara odštete za ubistvo visokog iranskog generala pre nešto manje od četiri godine, saopštilo je iransko pravosuđe.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp naredio je napad dronom u blizini aerodroma u Bagdadu u kojem su 3. januara 2020. ubijeni general Kasem Sulejmani i irački poručnik Abu Mahdi el Muhandis.

Nekoliko dana kasnije, Iran je uzvratio napadom na baze u Iraku u kojima su smeštene američke i trupe njihovih saveznika. U iranskim napadima nije bilo žrtava, prenosi američki nedeljnik “Barons”.

Portal iranskog pravosuđa “Mizan onlajn” saopštio je da je sud u Teheranu osudio vladu SAD na novčanu kaznu od 49,7 milijardi dolara za “materijalnu, moralnu i krivičnu odštetu” nakon tužbe koju je podnelo više od 3.300 Iranaca.

Sud je proglasio krivima 42 pojedinca i pravna lica, uključujući Trampa, američku vladu, bivšeg državnog sekretara Majka Pompea i bivšeg ministra odbrane SAD Marka Espera, dodao je Mizan.

Sulejmani je komandovao snagama Kuds, ogrankom za spoljne operacije Korpusa garde Islamske revolucije.

Bio je jedna od najpopularnijih javnih ličnosti u zemlji koja je predvodila iranske operacije na Bliskom istoku i viđen je kao heroj iransko-iračkog rata 1980-1988, prenosi američki nedeljnik.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare