6. Jula 2023.

Sud potvrdio optužnicu protiv osnivača Američkog univerziteta u BiH

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu protiv predsjednika i osnivača Američkog univerziteta BiH (AU BiH) Denisa Prcića (48) iz Tuzle kojeg terete za produženu zloupotrebu položaja i ovlašćenja u sticaju sa prevarom u privrednom poslovanju.

Sumnja se da je od početka marta do 15. novembra 2020. godine prekoračio svoja službena ovlaštenja i preuzeo nadležnost Upravnog Odbora AU BiH (UO AU BiH) a koji je shodno odredbama Zakona o visokom obrazovanju TK i odredbama Pravila AU BiH isključivo ovlašten da utvrđuje  iznos participacije, školarine i troškova studija u sva tri studijska ciklusa.

“Tako je Prcić, iako Upravni odbor AU BiH nije donio  odluku o povećanju troškova školarine i drugih troškova studija, i uprkos tome što  participacija troškova akreditacije nije bila obuhvaćena ugovorima o studiranju, samovoljno povećao troškove školovanja studentima. On  je 1. marta 2020. godine uputio e-mail svim studentima  i zahtijevao da učestvuju u  troškovima reakreditacije AU BiH kod američke institucije Vijeće za akreditaciju nezavisnih škola i fakulteta (ACICS), a kod koje je AU BiH već imala akreditaciju do kraja 2020. godine”, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare