19. Juna 2023.

Sud odbio Fikreta Abdića

Abdić je tužbom pokušao osporiti raniju odluku pomenutog ministarstva o izradi i korištenju novog pečata ovog predstavničkog tijela.

S obzirom da Abdić i njegova Laburistička partija ne priznaju Biseniju Mušedinović (SDA) za novu predsjedavajuću Općinskog vijeća Velika Kladuša te smatraju kako je formiranjem nove parlamentarne većine, bez Laburističke partije, obavljeno suprotno zakonskim aktima i procedurama, Abdić je u jednom trenutku naložio izuzimanje spornog pečata te ga povjerio na čuvanje jednom općinskom službeniku.

U međuvremenu, parlamentarna većina je proglasila nevažećim izuzeti pečat te izradila novi, a sve to je aminovalo nadležno kantonalno ministarstvo. Abdić se potom odlučio na tužbu, koja je naposljetku odbijena, te su na taj način, praktično, ozakonjene sve sporne odluke Općinskog vijeća, donesene bez učešća Laburističke stranke.

Međutim, Abdić i laburisti su već najavili žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH na ovakvu odluku.

“Klub Laburista BiH smatra da je cjelokupan proces u vezi s pitanjem predmeta od strane Tužilaštva USK Bihać, a vezano za Općinsko vijeće Velika Kladuša i općinskog načelnika Velika Kladuša, kompromitovan, instruiran i politički kontaminiran. Za to imamo i materijalne dokaze”, navodi se u saopštenju Laburističke stranke.

Sa druge strane, Mušedinovićeva je istakla zadovoljstvo odlukom suda navodeći kako je time potvrđena legalnost svih odluka Općinskog vijeća.

Politička kriza u Velikoj Kladuši traje već mjesecima, a započela je kada su do tada vladajući laburisti otišli u opoziciju, a parlamentarnu većinu formirala koalicija koju čini pet političkih subjekata, a tada je za novu predsjedavajuću izabrana Bisenija Mušedinović. Izbor novog rukovodstva, zbog navodnog kršenja zakonskih procedura ne priznaje Laburistička stranka, niti načelnik Abdić.

Sve je to rezultiralo nizom događaja, počevši sa sporom oko korištenja pečata i općinske vijećnice, pa do proglašenja dva općinska budžeta. Jedan je izglasalo Općinsko vijeće, a drugi je proglasio sam Abdić, pa se u vezi s ovim pitanjem očekuje očitovanje Ustavnog suda FBiH.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare