10. Oktobra 2023.

Sud BiH odbio sve prigovore branilaca Dodika i Lukića

Sud BiH odbio je kao neosnovane prigovore branilaca predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića, rečeno je u Sudu BiH.

Rješenje o odbijanju prigovora doneseno je juče.

Iz Suda su naveli za Srnu da nakon ove odluke Suda slijedi procesna radnja izjašnjenje o krivici.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

Dodikovi advokati su u prigovorima navodili da krivično djelo za koje je Dodik optužen ne postoji, jer je Šmit nelegalan.

Ranije su dva puta odbijeni zahtjevi Dodikove odbrane za izuzeće sudije Jasmine Dedović Ćosić, koja je optužnicu potvrdila i sada odbila prigovore.

Glavni pretres u postupu protiv predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” vodiće sudija pojedinac koji će biti izabran putem Sistema za automatsko upravljanje predmetima – CMS sistem.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije zakone u vezi sa neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH, a Šmit je potom donio odluku o njihovom poništavanju. Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu ovih zakona, a Lukić ih je objavio u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare