28. Novembra 2023.

Studija: Bebe uče da govore dok su još u stomaku

Nema ništa ljepše nego razgovaranje sa bebom dok je još u stomaku, kada znamo da može da nas čuje ili čak da reaguje na naš glas. Osim što se na ovaj način već gradi emocionalni odnos majke i deteta, nova studija je pokazala da na ovaj način mame mogu pomoći svom detetu u budućnosti, kada bude učilo da govori.

Naučnici su otkrili da bebe mogu da “pokupe” znanje maternjeg jezika dok su još u stomaku, tako da redovno ćaskanje sa nerođenim detetom nije samo dobro za stvaranje emocionalne veze, već i za njegov razvoj.

Nije poznato kada tačno bebe u stomaku mogu da počnu da reaguju na govor, ali poznato je da u 18. nedelji trudnoće beba može da čuje određene “unutrašnje” zvukove, kao što je majčin otkucaj srca, a od šestog meseca mogu da čuju i reaguju na spoljašnje zvukove. U ovom periodu je preporučeno da majke (i drugi ljudi u njihovoj okolini) često pričaju, jer to može pomoći bebi da lakše nauči da govori kada za to dođe vreme.

Tim italijanskih i francuskih istraživača se udružio da testira kako slušanje različitih jezika utiče na bebe. “Prenatalni period postavlja osnove za sve buduće razvoje govorne komunikacije. Rezultati naše studije su dokaz da slušanje govornog jezika utiče na mozak beba, čak i pre nego što se rode,” objašnjavaju autori za žurnal “Sajens advenses (Science Advances)”. 

Basna otkrila rad bebinog mozga

U studiji su naučnci anlizirali električne signale mozga beba pomoću EEG mašine, dok su im puštali umirujući audio-snimak basne na tri jezika: francuskom (maternjem), španskom (ritmički sličnom, nepoznatom jeziku) i engleskom (ritmički drugačijem, nepoznatom jeziku). Nakon slušanja francuske verzije, novorođenčadi su imali “primetne neuralne oscilacije”, koje su povezane sa procesima prepoznavanja govornog jezika, dok su kod druga dva jezika bila manje intenzivne.

Rezultati sugerišu da su zvukovi maternjeg jezika bebama već bili bliski, jer su ga slušali dok su njihove majke govorile kada su bile u stomaku. Pored toga, druge studije su pokazale da bebe mogu da prepoznaju glas svoje majke i da na njega reaguju više nego na glasove drugih žena, tako da autori preporučuju da trudnice (kao i očevi) direktno razgovaraju sa bebom u stomaku kada god su u prilici.

Dodaju da svakodnevni razgovori koje majke vode sa drugim ljudima takođe imati značajnog efekta. “Dovoljno je i da mame u toku dana pričaju sa komšijama, prijateljima i članovima porodice,” zaključili su autori. Naučnici još uvek nisu saznali koji tačno mehanizmi u mozgu dovode do ove vrste beleženja zvukova, kao i da budući roditelji ne bi trebalo da se potpuno oslanjaju na ove rezultate, jer se govor kod svih beba razvija na nepredvidiv način.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare