14. Marta 2023.

Stručnjaci objelodanili: Ovo ulje pomaže u liječenju brojnih oboljenja

Biocidi su supstance poznate po svojoj sposobnosti da unište štetne organizme. U kombinaciji sa drugim biocidima, poput karvakola, timus ima snažan antimikrobni efekat.

Istraživači su testirali njegovu antibakterijsku sposobnost putem in vitro toksikologije na tri ljudska karcinoma. Rezultati su pokazali da majčina dušica ubija obolele ćelije pluća, usne duplje i jajnika.

Majčina dušica potiče sa Mediterana i Grci je i dalje koriste kako bi pripremili njihova ukusna jela uz malo maslinovog ulja. Ali, ona nije dobra samo za to. Kao što smo već rekli, nakon brojnih studija naučnika sa Univerziteta u Masačusetsu došli su do odličnih rezultata nakon brojnih istraživanja. Naime, rezultati su pokazali da ulje majčine dušice može ubiti i do 97% obolelih ćelija.

Nedavna studija je pokazala da kombinacija majčine dušice i maslinovog ulja povećava moć hidroksitirozola, najmoćnijeg antikancerogenog jedinjenja u maslinovom ulju.

Da li je to razlog zbog kojeg Grci imaju upola manji procenat obolelih od raka u odnosu na SAD i ostatak Evrope? Ne možemo da trvdimo, ali se iskreno nadamo da jeste.

Esencijalno ulje majčine dušice se takođe koristi i u Ajurveda i u tradicionalnoj medicini zbog svog snažnog antioksidantskog, antibakterijskog i antigljivičnog (uništava gljivice poput kandide) svojstva.

Onkolozi sa Selar Bajar univerziteta u Turskoj su sproveli studiju kako bi otkrili mogući efekat divlje majčine dušice (Thymus serpyllum) na obolele ćelije dojke.

Oni su testirali efekat divlje majčine dušice na ćelije i epigenetske događaje u obolelim ćelijama dojke.

Epigenetika objašnjava promene u genetskoj ekspresiji prouzrokovane mehanizmima koji ne uključuju promene DNK sekvence.

Žurnal Ishrana i Karcinom je objavio izveštaj ove studije, naglašavajući činjenicu da divlja majčina dušica ima sposobnost da uništo upravo navedene obolele ćelije.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare