Stromboli je naš današnji prijedlog.
SASTOJCI:
- 500 g brašna
- 1,5 kašičica soli
- 1 kesica suvog kvasca
- 5 kašika ulja
- 200 g stišnjene šunke
- 200 g trapist sira
- 250 g paradajz sosa
- malo origana
PRIPREMA:
Brašno, so i suvi kvasac promiješajte. Dodajte 300 ml tople vode i tri kašike ulja pa sve izmiješajte. Premažite jednom kašikom ulja i ostavite da se odmara pola sata.
Kada je tijesto naraslo, podijelite ga na dva dijela za dva rolata. Prvi dio razvijte oklagijom, na nekih pet do sedam mm debljine. Premažite sa nekoliko kašika paradajz-sosa, poslažite šunku i rendani sir.
Pažljivo umotajte u rolat. Prebacite rolat u pleh obložen pek-papirom pa ponovite postupak i za drugi rolat.
Rolate premažite uljem, pospite origanom i zasijecite nožem poprečno. Neka odstoje u plehu još desetak minuta prije pečenja. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 250 stepeni 25 minuta.
* Recept preuzet sa stranice “Mystic Cakes”.
Nezvisne.com