5. Juna 2023.

Stravična metoda starih Grka: Ovo je bila jedna od najgorih smrtnih kazni ikada

To je bronzani bik, sicilijanski bik ili bik Falaris, sprava za mučenje i pogubljenje koju je, prema Diodoru Siculusu, dizajnirao Perilo, pronalazač iz Atine, a popularizovao ju je u 6. veku pre nove ere tiranin Falaris kao novo sredstvo za pogubljenje kriminalaca.

Prema legendi, bronzani bik je dizajniran u obliku i veličini pravog bika i imao je akustični aparat koji je vriskove ljudi pretvarao u glas bika. Osuđenici su bili zaključani unutar naprave, a ispod nje je zapaljena vatra koja je zagrevala metal sve dok osoba unutra nije bila spržena do smrti. Pindar, kasnije zričito povezuje ovo oruđe mučenja sa imenom tiranina Falarisa.

Glava bika bila je dizajnirana sa sistemom cevi i graničnika tako da se vrisak zatvorenika pretvarao u zvukove poput rike razjarenog bika. Veruje se da je Falaris naredio da se bik dizajnira tako da iz njega izlazi dim tamjana. Prema legendi, kada bi bik ponovno bio otvoren nakon što je telo spaljeno, spaljene kosti žrtve bi “sjajile poput dragulja i od njih su pravljene narukvice”.

Legenda kaže da je Perilos nakon završetka izgradnje sprave za pogubljenje rekao Falarisu: “Njegovi će vrisci doći do tebe kroz cevi kao najnežnije, najpatetičnije, najmelodičnije rikanje.” Perilos je verovao da će dobiti nagradu za svoj izum, umesto toga je Falaris, koji je bio zgrožen ovim rečima, naredio da zvučni sistem bika testira sam Perilos tako što će ući u bika.

Kad je Perilos ušao, odmah su ga zaključali i podmetnuli vatru tako da je Falaris mogao čuti zvuk njegovih krikova. Pre nego što je Perilos umro, Falaris je otvorio vrata i odveo ga. Nakon što ga je oslobodio od bika, Falaris je odneo Perilosa na vrh brda i bacio ga sa njega.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare